Stillbild ur Being John Malkovich

Sardinburksmodellen är kontraproduktiv - trånga kontor är mindre effektiva

I 30 år har företagen ansträngt sig för att klämma in fler medarbetare per kvadratmeter. Men snart kan trånga kontor bli ett minne blott - de är inte tillräckligt effektiva.

Nordiske analyschefen för globala kapitalförvaltaren Aberdeen Asset Management, Lars Flåøyen, menar att det har varit en trend under de sista 30 åren att successivt krympa kontorsytan per anställd.

Men på senare tid har allt fler börjat inse att dagens öppna kontorslandskap där medarbetare knappt får plats med skrivbordet inte alltid fungerar.

Störande ljud eller att man hela tiden ser kollegan i ögonvrån är bara några exempel på vad som kan ställa till det.

”Det har kommit en del forskning under senare år som visar att målet med minsta möjliga kvadratmeteryta per anställd kan slå hårt mot företagens effektivitet”, säger Lars Flåøyen.

Jag träffar honom på Aberdeens kontor vid Sveavägen i Stockholm. Det ser ut att vara gott om plats. Lars Flåøyen ger dock riktiga skräckexempel:

Ett Londonkontor där genomsnittsytan per anställd är futtiga 6 kvadratmeter, vilket kan jämföras med att ett kontor i normalstorlek har cirka 20 kvadratmeter per anställd.

Utan att vilja ange några namn nämner han också exempel på välkända nordiska storbolag som har experimenterat genom att samlokalisera alla verksamheter i större moderna och yteffektiva huvudkontor där de anställda inte har regelrätta arbetsplatser.

”Det kan visserligen spara pengar, men det kan samtidigt uppstå bieffekter bland personalen som onödig stress samt att delar av den sociala biten går förlorad”, säger Lars Flåøyen.

Han ser nu tidiga tecken på en generell återgång till en situation där varje anställd har sin fasta arbetsplats och också får mer yta att tillgå.

Blir det till slut som i den kritikerrosade tv-serien Mad Men som utspelar sig i 1960-talets reklamvärld – att vi får sitta i egna rum igen?

”Nej, det tror jag inte. Öppna landskap lever nog kvar, men den stora skillnaden blir att vi inte kommer att sitta lika trångt”, säger Lars Flåøyen.

Flexibla fastigheter är snarare framtidens melodi.

”Du måste vara beredd på snabba förändringar i dagens näringsliv. Då måste även kontorsfastigheterna fungera på samma sätt”, säger Lars Flåøyen.

Byggnader som exempelvis enkelt kan anpassas till en eller flera olika hyresgäster har framtiden för sig. Det kan till exempel röra sig om två trappor istället för en. 

Hur ser du på bolag som amerikanska coworking-undret WeWork? Företaget värderades nyligen till 17 miljarder dollar och hyr bland annat ut kontorsplatser för en dag?

”Jag känner inte till WeWork i detalj, men tror principiellt på modellen. Vi hyr exempelvis kontor per dag i Danmark inom ramen för konceptet Our Room”, säger Lars Flåøyen.

Helgprofil om WeWork-grundarna: Från 0 till 140 miljarder på sex år - bara Uber växer snabbare

Svenska co-workingutmanaren: Först byggde han upp Avicii - nu är han en av entreprenörerna bakom Sveriges nästa stora coworking-startup

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST