Fotograf: TT / Hasan Jamali

Masskonkurs bland amerikanska oljebolag - och fler riskerar att falla

Det låga oljepriset får fler och fler amerikanska oljeproducenter på fall. Och enligt experter riskerar en tredjedel av USA:s oljeproducenter och gå i konkurrs inom ett år.

Sedan 2014 har oljepriset fallit markant - med över två tredjedelar. Detta har tvingat många producenter i konkurs. Sedan början av 2015 har omkring 50 amerikanska producenter av olja och gas gått omkull. Minst 20 av dessa var börsnoterade. Trots konkurserna fortsätter många av dem att hålla verksamheten igång, i hopp om ett plötsligt uppsving, skriver Fortune

VIDEO: Kan oljan bli nästa globala megakris?

Dessa producenter utgör dock endast en procent av USA:s totala oljeproduktion, men enligt experter på konsultbolaget Deloitte riskerar en tredjedel av de amerikanska producenterna av så kallad skifferolja att gå i konkurs inom ett år. För att marknaden ska återfå sin balans spås att många av dessa kan behöva försvinna.

New York Times uppskattar att 250 000 oljearbetare redan förlorat jobbet på grund av konkurser och nedskärningar, och att två tredjedelar av alla oljeriggar har avvecklats.

LÄS ÄVEN: Oljan har blivit för billig - piraterna ger upp 

Olja handlas för närvarande för under 40 dollar per fat, att jämföra med priser på uppmot 100 dollar per fat 2014. Anledningen till den dramatiska prisförändringen är helt vanlig överproduktion. Förra året var produktionsöverskottet av olja tillräckligt stort för att täcka Storbrittaniens eller Thailands oljebehov, skriver New York Times

I och med prisfallet har produktionen minskat, men överskottet dröjer sig kvar. En bidragande faktor till att nedbromsningen går långsamt är att lyfta sanktioner mot Iran gör att landet är tillbaka på oljemarknaden. 

LÄS ÄVEN: Snart går bensinpumpen samma öde till mötes som telefonkiosken


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST