Fotograf: Google Street View

Klarnas vd gjorde allt för att få en investering - stalkade riskkapitalsterna på Google Street View

Klarnas vd berättar hur han desperat ville få en investering från det legendariska investeringsbolaget. Så han kollade upp dem på Google Street View.

Sequoia Capital är en av Silicon Valleys mest framgångsrika och legendariska investeringsfirmor. De var tidiga investerare i bland annat Apple, Google, PayPal, Oracle, Yahoo!, Instagram och nyligen Airbnb. Inte så konstigt då att Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski tidigt var sugen på att landa Sequoia som investerare i startupen.

Han gick till och med så långt att han kollade upp företagets adress - Sandhill Road i Menlo Park - på Google Street View för att "se hur den legendariska platsen såg ut", berättar Siemiatkowski på konferensen Money2020 i Köpenhamn. Genom träden kan man på Street View skymta huset där investeringsfirman sitter.

LÄS ÄVEN: Stjärnproducenten Max Martin investerar i svensk startup

Så hur gick det då? Jo, Sequoia investerade i Klarna, men det är tveksamt om stalkningen på något sätt hjälpte till med detta. Siemiatkowski berättar att han pratade med vd:n för ett annat svenska bolag som Sequoia investerat i, och frågade vad han trodde om Klarnas möjligheter. Han hade sagt att de inte hade en chans att landa Sequoia.

"Men sen som tur var, så jobbade Michael [Sir Michael Moritz, styrelseordförande för Sequoia] då med en kille som hetter Chris som ringde varenda jäkla person och frågade om de hade några intressanta företag", säger Sebastian Siemiatkowski. "Han ringde vd:n [som Siemiatkowski hade pratat med] och han sa, vet du vad, det finns ett företag som heter Klarna. Och det var det."

Sequoia investerade första gången i Klarna 2010, då med 9 miljoner dollar. Idag har Klarna totalt fått in över 290 miljoner dollar, och har ett värde på 2,25 miljarder dollar, vilket gör det till en av Europas få "enhörningar".

Sir Michael Moritz berättar om investeringsbolagets intresse i Klarna: "Vi är alltid intresserade av företag som har potentialen att bli ett av de ledande företagen i sin sektor, och om man går tillbaka till när vi först investerade, var Klarna mer än bara i ett startupstadium utan hade lyckats väldigt bra i Sverige."

LÄS ÄVEN:  Klarna lanserar "Sveriges snabbaste betalsätt"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST