1 av 17
Bildspel: Översiktsbild på uppstarten av Novare och Veckans Affärers mentorprogram den 4 april 2016 på Grand Hotel, Stockholm Fotograf: Pax Engstöm Nyström

"Vem är mentor till vem egentligen?"

Ömsesidigt utbyte var ledorden när drygt 250 mentorer och adepter samlades till uppstart i Novares och VA:s mentorprogram på Grand Hôtel i Stockholm. Deltagarna bjöds på inspirerande samtal och chans till många nya kontakter genom en intensiv speed-dejting.

"Vem är mentor till vem här egentligen? Jag möter många yngre som är intresserade av att få min hjälp, men jag lär mig också mycket i min roll som mentor av att få en förståelse för hur de yngre generationerna tänker och vad de tycker."

Det konstaterade Hans Stråberg, styrelseordförande i Atlas Copco, när han berättade om sina erfarenheter av ledarskap under ett samtal på scenen med Ulrika Viklund, VD för filmstreamingföretaget Plejmo. Samtalet kretsade kring hur skilda perspektiv olika generationer kan ha när mentorer och adepter möts, och hur dessa kan vara en tillgång.

"Jag har erfarenhet av att arbeta med 20-åringar och vet att de värdesätter andra faktorer än medarbetare som är 40+. Medan de äldre huvudsakligen kommunicerar och planerar via mejl har 20-åringarna helt andra kanaler de använder sig av. De yngre är också öppna för att inte ha ett permanent skrivbord, utan föredrar att arbeta runt sociala interaktionspunkter som en soffgrupp. 50-åringarna skulle däremot vägra att komma till jobbet om de inte hade varsitt skrivbord, så på min arbetsplats har vi försökt blanda soffgrupper med skrivbord för att hitta en balans", berättade Ulrika Viklund.

Det finns likheter mellan generationerna som går igen, men som kan ta sig olika uttryck i olika tidsåldrar.

"I min bransch är det viktigt att ha en kreativ och hipp image. Ett flipperspel vi investerade i visade sig exempelvis vara den billigaste rekryteringshjälpen. Det räcker med att släppa ner en kula i den där flippermaskinen för att få arbetssökande att signa ett anställningskontrakt på 5 000 kr mindre i månaden", berättade Ulrika Viklund.

"På min tid signade de på för 5 000 kr mindre för en stol med gung, så nog finns det likheter", konstaterade Hans Stråberg.

Ulrika Viklund avslutade med att ge deltagarna rådet att se möjligheterna i det unika möte mentorprogrammet erbjuder.
"Jag tror att båda kan vinna på att vara nyfikna på varandra."

RÖSTER OM MENTORPROGRAMMET

Saira Alladin, Affärsområdeschef Sweco
Upplevelsen som tidigare adept:
"Jag jobbar i en väldigt mansdominerad bransch, elenergibranschen, och var lyckosam nog att få en kvinnlig vd som förebild som arbetar i samma bransch. Vi hade därför många gemensamma frågor att prata om och kunde relatera till varandras upplevelser."

Råd till deltagarna:
"Mitt råd till adepterna är att ni ska suga åt er så mycket kunskap ni kan från era mentorer. Och se till att ha roligt på vägen!"

Johnny Federly, marknadsansvarig MTG
Upplevelsen som tidigare adept:
"Jag fick ut otroligt mycket av mentorprogrammet. Min mentor och jag var väldigt öppna från första stund och lade korten på bordet och kunde på så vis forma ett intimt mentorskap med en personlig kommunikation."

Råd till årets deltagare:
"Se din mentor som en chans till ett bollplank för frågeställningar som du kanske inte kan prata med andra om, en chans att lyfta personligare frågeställningar. Jag skulle även ge rådet att försöka få ut maximalt från de möjligheter mentorprogrammet innebär i stort. Mingla under de här träffarna och ta till vara chansen att få kontakt med såväl andra adepter som andra mentorer."

Marika Philipson, vd Särnmarksgruppen
Upplevelse som tidigare mentor:
"Det är så vansinnigt roligt att delta i det här programmet och att få möta alla adepter som har sina unika utmaningar framför sig. Jag går in i min mentorsroll helt ad hoc efter hur adepten vill ha det. För mig har det fungerat bäst att inte ha någon agenda utan att försöka följa adeptens utmaningar men ändå ha ett syfte med varje möte och försöka röra sig i en utsatt riktning, även om den riktningen kan ändras under året."

Råd till årets deltagare:
"Till alla er mentorer: öppna öronen och lyssna! Vi som är mentorer har många gånger en förmåga att prata mycket, men mitt råd till er är att lyssna så ni kan hjälpa på bästa sätt och själva lära av adepterna."

Rikard Josefson vd Länsföräkringar
Upplevelse som tidigare mentor:
"Som mentor får jag energi från de här innovativa, hungriga, unga människorna och man inser att den erfarenhet man skaffat sig under åren faktiska kan bidra till att få en annan människa att utvecklas."

Råd till årets deltagare:
"Jag tror att det är viktigt att lära känna varandra. Det behöver inte bli privat för att det blir personligt och det belönar sig att ägna tid åt att lära känna varandra för att båda ska få ett så gott utbyte som möjligt."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST