Fotograf: Wikimedia

Svenskarna som gömt miljoner i Panama - och betalat 0 kronor i skatt

400 svenskar ska finnas med i dokumenten.

Under gårdagenskrev VA.se om de läckta Panamadokumenten som visar hur världens toppskikt använt sig av brevlådeföretag för att undvika skatt, tvätta pengar och gömma undan sina tillgångar. Dokumenten visar även att Nordea varit inblandade i skandalen och så sent som i somras erbjudit sina mest förmögna kunder att med hjälp av den Panama-baserade advokatfirman Mossack Fonseca sätta upp brevlådeföretag.

LÄS MER: Rekordstor läcka: Nordea har hjälpt svenska kunder att fly skatt

Nu menar DN att man har identifierat några av de 400 svenskar som ska ha använt sig av Mossack Fonseca. En av dem är en it-miljonär som 2012 fick eftertaxera när Skatteverket upptäckte utdelningar på 47 miljoner kronor som inte deklarerats. Ett av bolagen som använts för att förflytta pengarna är skrivet på en av Mossack Fonsecas adresser.

En svensk skodesigner är också med på listan. Designern är bosatt i Västsverige och tvingades 2014 justera upp sin rapporterade inkomst med 5,5 miljoner kronor efter att Skatteverket lyckats koppla honom till ett utländskt bolag. Det identifierade företaget är skrivet på ett av Mossack Fonsecas adresser.

En annan svensk som dyker upp på listan av Mossack Fonsecas kunder är en 35-årig man som nolltaxerade i Sverige både 2007 och 2008. 2012 fick han sedan sin inkomst uppskriven med 6 miljoner kronor efter att Skatteverket kopplat honom till ett bolag som Mossack Fonseca tillhandahållit. Under de år han nolltaxerade i Sverige passade han bland annat på att köpa en BMW för en halv miljon kronor - kontant. Detta skriver DN.

Så sent som 2015 utredde Skatteverket en läkare som jobbar i Stockholm. Han ska ha flyttat 7 miljoner till brevlådeföretag i Seychellerna.

LÄS ÄVEN: Cheferna köpte bilar och lyxresor för andras pengar - skandalen som skakade en hel stad


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.