Fotograf: Crossroads

Indien ratar bensinen - från och med 2030 får man bara sälja elbilar i landet

1,3 miljarder ska bara köra med el i tanken.

I ett sätt att nå sin målsättning om att bli det första landet i världen med enbart eldrivna fordon på de egna vägarna, tänker Indien från och med 2030 börja att enbart sälja elfordon. Det enligt landets transportminister Nitin Gadkari som vill underlätta processen genom att bland annat slopa krav på handpenning vid köp av elbilar, skriver Renewables International.

Gadkari, som nästa vecka ska träffa Indiens oljeminister och miljöminister för att diskutera frågan, sade att en del av betalningen för elfordonen skulle kunna härledas till besparingar på petroleumprodukter.

MER MILJÖ: Oxford-studie: Världen skulle spara biljoner dollar och miljoner människoliv om alla slutade äta kött

Indiens aviserade satsning på bränslefria fordon sker mot bakgrund av Norges och Nederländernas nyligen framlagda förslag med liknande mål. Norge har börjat titta på huruvida landet kan börja kräva att samtliga bilar som säljs från och med 2025 är eldrivna.

Det nederländska underhuset valde att stödja en motion förra månaden som avser liknande förslag även om landets ledande parti, Folkpartiet för Frihet och Demokrati, har uttryckt sin skepsis och kallat idén för orealistisk.

ELBILSKUNGEN: För 10 år sedan skapade Elon Musk en master plan för Tesla - så såg den ut


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST