1 av 7

Så blir Teslas nya bil - som redan säljer som smör

Succéstart för biltillverkarens nya budgetmodell

Intresset var på topp när Tesla Motors presenterade sin nya elbil Model 3. Trots att bilen är ett år från produktionsstart har redan över 100 000 personer beställt en Model 3.

Teslas nya Model 3 är, precis som väntat, något mindre än Model S, och den kostar ungefär hälften så mycket. På fredagsmorgonen samlades press och Tesla-ägare i Hawthorne, Kalifornien, för att titta på den nya modellen.

Den nya modellen har, som sina föregångare, möjlighet till körning med autopilot och möjlighet till att snabbladda.Till skillnad från andra elbilar så har bilen en räckvidd på 30 mil, på bara en laddning. Och batterierna ska komma från Teslas nya enorma fabrik i Nevada. 

LÄS ÄVEN: Strejk vid Teslas prestigefabrik

Teslas vd Elon Musk presenterade igår en prototyp av den nya elbilen och uppgav då att produktionen drar igång under 2017. Det initiala priset för bilen är satt till 35 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 285 000 kronor. Man tror dock att priset i Sverige kommer att höjas till 400 000 kronor.

Redan nu ser Model 3 ut att bli en succé. Musk uppgav att 115 000 personer bokat en bil redan på torsdagen. I samband med eventet klättrade den siffran ytterligare till 137 600, enligt Reuters. Det ger klirr i kassan direkt för Tesla då alla som beställer betalar en handpenning på 1000 dollar.

LÄS ÄVEN: Klagade på Elon Musk - fick sin Tesla-order struken

Enbart siffrorna för förbokningarna är mer än dubbelt så höga som bolagets totala försäljning förra året. De är dessutom klart högre än vad analytikerna väntat sig.

Teslas aktie har tidigare mer än halverats sedan en topp i somras och i början av året dök den rejält. De senaste veckorna har aktien dock rusat över 60 procent inför lanseringen av Model 3. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST