Fotograf: Youtube

Kanye West gör en kovändning - kan vara början på slutet för Tidal

Streamingtjänsternas krig pågår för fullt - och det ser mörkt ut för Tidal.

Hur länge kommer egentligen drömmen om Tidal hålla i sig? Enda sedan hösten har det ryktats om att Tidal är till salu igen och Jay-Z, som från början köpte bolaget, verkar ha kommit fram till att det var en dålig investering. 

I går framkom det att rapparen nu stämmer de största säljarna, Schibsted och svenska riskkapitalbolaget Verdane, för uppblåsta siffror av bolaget Aspiro som äger Tidal. Köpet genomfördes för drygt ett år sedan och prislappen hamnade på 464 miljoner kronor. Men Jay-Z är inte den enda som börjar se bolaget som ett misslyckande.

LÄS ÄVEN: Jay-Z hänger med Samsung - ryktas vara på väg att sälja Tidal

Tidal ägs i dag av en rad kända artister, bland annat finns namn som Beyonce, Rihanna, Coldplay och Kanye West med på listan. När West i februari släppte sin nya skiva The Life of Pablo meddelade han via twitter att Tidal skulle bli det enda stället där man kunde lyssna på albumet.

 Bara sex veckor senare har West redan ändrat sig. Från och med i dag finns hans nya skiva även på Spotify och Apple Music. Trots att han tog i från tårna när han lovade att detta inte skulle hända.

Enligt Tidal själva var albumet oerhört populärt på tjänsten. Bolaget skriver att det streamades hela 250 miljoner gånger bara de första 10 dagarna det låg uppe. Då ska man ha i åtanke att Tidal enbart har 3 miljoner användare, vilket betyder att varje användare måste ha lyssnat på albument 83 gånger var på 10 dagar. Alltså 8 gånger om dagen. 

Siffrorna verkar uppblåsta i sig och att West nu väljer att släppa skivan även på andra plattformar kan innebära att siffrorna inte alls är så imponerande.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord på Spotify efter oväntad platta

West har själv valt att ännu inte twittra om sin kovänding, så vi får vänta och se hur han själv väljer att motivera den. En sak som är tydlig är dock att Tidals modell inte alls var så stark som artisterna själva tyckte. Användarna har vant sig vid att kunna konsumera all musik på samma ställe, och ibland även gratis, så om musiken dyker upp någon annanstans väljer de uppenbarligen att inte lyssna.

När nu West väljer att backa från sitt tidigare löfte skickar det även en signal till användarna. Varför skaffa Tidal när materialet faktiskt inte alls är så exklusivt som de först lovade?

Att Tidal skulle lyckas komma ikapp Spotify eller Apple Music verkar nu tämligen otroligt. Det återstår att se om någon annan väljer att köpa tjänsten, eller om den till sist bara försvinner.

LÄS ÄVEN: Världens mest spelade låt gav bara kaffepengar

Att backa från sitt tidigare beslut verkar dock inte påverka Wests självförtroende. Under gårdagen twittrade han ut textrader från en av sina nya låtar - som handlar om honom själv.
Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.