Fotograf: TT / Magnus Hjalmarson Neideman

Mästerstrategen som just förlorade jobbet - men ständigt lyckas göra comeback

"Det är tyvärr det samhälle vi lever i...", sade tidigare S-ministern Anders Sundström till Uppdrag Granskning om sin lön på 310 000 kronor som Folksam-vd. I veckan som gick fick han känna på hur hårt det blåser på toppen efter beskedet att han får lämna som Swedbankordförande. Mästerstrategen har dock klarat att ta sig in från kylan förr.

Anders Sundström är en av få politiker som har lyckats klättra till den absoluta toppen inom både politik och näringsliv. Men hur har han lyckats ta sig från "röda fästet" Piteå i Norrbotten till styrelserummen i Stockholm? Han sägs vara en strateg av guds nåde. Hårda nypor och slumpen har också gjort sitt till.

Nu har ändå mästerstrategen gått rejält på pumpen efter att han får lämna ordförandeposten för Swedbank per den 5 april.

Historien började med att DI i höstas avslöjade att Swedbanks finansdirektör Göran Bronner och storbolagschefen Magnus Gagner Geeber haft fastighetsaffärer vid sidan av sina ordinarie uppdrag. Den stora krisen utlöstes dock i början av året när en visselblåsare informerade bankens ordförande, just Anders Sundström, om allvarliga misstankar mot vd:n Michael Wolf.

Anklagelserna rörde användning av intern information vid aktieköp i internetmarknadsföringsbolaget Oniva Online Group 2013 och 2014. Swedbank lånade ut pengar till bolaget och hade god insyn i bolagets affärer. Michael Wolf sägs också vara god vän till Onivas tidigare vd – Urban Johansson.

Anders Sundström anmälde Michael Wolf till Finansinspektionen som skickade ärendet till Ekobrottsmyndigheten. I början av februari slog beskedet ned som en bomb att Michael Wolf fick lämna Swedbank med omedelbar verkan.

Anders Sundström talade först om behovet av ett "nytt ledarskap" på grund av bristande kundnöjdhet och avslöjade först därefter att det fanns brottsmisstankar. När allt kulminerade med att även Anders Sundström fick gå konstaterade han att "flera månaders mediecirkus går mot sitt slut".

Kritiken blev hård från ledande ekonomiskribenter, men också från experter på aktiebolagsrätt samt storägare som AMF och Tredje AP-Fonden. Kritiken handlade inte bara om att att han gav media olika versioner om varför Michael Wolf får sparken, utan att han först efter att ha anmält honom informerade styrelsen om anmälan.

Det har funnits flera rejäla gupp längs vägen till toppen men få politiker har så skickligt som Anders Sundström manövrerat sig till toppskiktet inom politik och näringsliv.

Han var aktuell som förstahandsval när Socialdemokraterna skulle utse partiledare efter Håkan Juholt, men hustrun sade nej. Ett av Anders Sundströms lyckokast kom när LO-basen Wanja Lundby Wedin utsåg honom till Folksam-vd 2004 - hon var ordförande i den kundägda försäkringsjätten vid den tiden. Lönen på 310 000 kronor per månad samt en oerhört lyckad aktieaffär i Swedbank fyra år senare banade väg för hans framgångar.

Många befarade att Swedbank skulle gå under när kunderna plockade ut 15 miljarder kronor mitt under brinnande finanskris. Anders Sundström var dock övertygad om att staten aldrig skulle låta en storbank gå omkull och Folksam köpte 14 procent av aktierna i banken för 5 miljarder kronor samtidigt som staten ställde ut lånegarantier på 300 miljarder kronor. I dag har Folksam ett 9-procentigt innehav i Swedbank till ett värde av 18 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Lukas & Ian Lundin: Oljebröder med trumf på hand

Det var hans politiska intresse som ung som banade väg för framgångarna inom både politik och näringsliv. Anders Sundström är född i Hudiksvall, men flyttade till Piteå i Norrbotten i unga år. Han gick med i SSU som 15-åring och tyckte att "socialchef var det finaste man kunde bli". Han läste på universitetet i Umeå och sågs som kronprinsen som bara skulle mogna innan han skulle ta över i Piteå.

Kommunalrådet avled dock av en hjärtinfarkt och 27-årige Anders Sundström utsågs till landets yngste kommunalråd. Han lade fokus på jobb, skola och handel och fick Piteå att gå från ett klassiskt brukssamhälle till en mer modern stad. Det blev 15 år som kommunalråd och vid valet 1994 fick Socialdemokraterna i Piteå två tredjedelar av rösterna. "Det är det roligaste jobbet jag har haft", sade han i en intervju med VA 2013.

Framgångarna i Piteå gav eko i övriga landet. Anders Sundström utsågs till arbetsmarknadsminister i Ingvar Carlssons regering 1994. Efter två år fick han den prestigefulla posten näringsminister.

Ministertiden blev dock tuff i ett krisdrabbat Sverige och dåvarande oppositionsledaren Carl Bildt kallade honom "Minister misslyckad". När Göran Persson tog över 1998 petades Anders Sundström som näringsminister till förmån för Björn Rosengren. Han fick bli socialminister och hoppade av efter 20 dagar.

Han slickade sina sår genom att återvända till Norrbotten för att bli vd för Pitedalens Sparbank. Banken växte till en regional storbank under hans ledarskap. Sedan gick han in som arbetande styrelseordförande i Sparbanken Nord.

I valet 2002 kryssades han in i riksdagen, försonades med Göran Persson och blev ordförande för "Ja till Euro"-kampanjen och jobbade nära Anna Lindh. Då hon knivskars till döds på NK hösten 2003 valde Anders Sundström att lämna politiken och ta vd-jobbet för Folksam.

Den allra största revanschen kom våren 2013 då han utsågs till ordförande för både Coop och Swedbank. I en artikel i Fokus med rubriken "Den röde finansbaronen" konstateras att han blir "hövding för ett bolagsimperium med uppemot 100 miljarder i omsättning".

Den stora frågan är om Anders Sundström återigen kan ta sig tillbaka till toppen. En sak kan konstateras – han är inte bara en erkänt god strateg, utan också en kappvändare av guds nåde. Först predikar han jämlikhet och solidaritet, för att senare i livet lyfta månadslöner på hundratusentals kronor. Irritationen i de egna S-leden har spätts på av att hans arvode som Swedbankordförande höjdes till 2,85 miljoner samt att han inkasserar 800 000 kronor som KF-ordförande.

Han har också hudflängts i media för jaktresor där han och dåvarande SCA-vd:n Jan Johansson åkte privatjet utan att betala för sig. Kappvändaren Anders Sundström kan nog sägas vara urtypen för det Ebba Grön sjunger om: "Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt..."

FÖRRA VECKANS HELGPROFIL: Världens rikaste svensk fyller 90 – Ingvar Kamprads karriär kantas av mysterier


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST