Fotograf: TT / Richard Drew

För 10 år sedan skapade Elon Musk en master plan för Tesla - så såg den ut

Musk följer fortfarande sin plan - och den visar att ännu fler budgetmodeller är på väg.

För 10 år sedan la Elon Musk upp ett blogginlägg på Teslas hemsida där han målade upp sin "master plan" för bilbolaget. I dag lanserade han bolagets nya bil - och det ligger helt i linje med planen.

"Som ni vet är Teslas första produkt en högpresterande elektrisk sportbil som vi kallar Tesla Roadster. Men många läsare vet nog inte att vår långsiktiga plan är att bygga en stor mängd andra modeller, inklusive en del familjebilar med lägre priser. Vi ska göra detta för att det övergripande målet för Tesla (och anledningen till att jag grundar detta bolag) är att hjälpa världen att övergå från en ekonomi där vi utvinner och bränner kolväte till en ekonomi där vi använder solenergi." Så inleder Musk inlägget. Den viktigaste poängen här är att Tesla i framtiden inte alls vill att du ser dem som Porsche, utan snarare som Volvo.

LÄS ÄVEN: Teslas Norden-vd: Så är det att jobba med Elon Musk

Bilen Tesla lanserade i dag är hälften så dyr som de bilar märket tidigare sålt. Så visst rör man sig redan nu mot mer prisvärda bilar som ska passa även barnfamiljer.

Musk fortsätter lite senare i inlägget: "Nästa all ny teknik betyder först höga kostnader, innan den kan optimeras, och detta stämmer verkligen för el-bilar. Teslas strategi är att först gå in i premiumdelen av bilmarknaden, där kunder är beredda att betala mer för ny teknik, för att sedan driva ner priserna så fort som möjligt genom att producera fler bilar till en allt lägre kostnad."

Efter detta fortsätter Musk med att besvara några av de vanligaste fördomarna mot el-bilar och understryker exempelvis att batterier inte alls måste vara farliga för miljön.

Han avslutar sitt blogginlägg med att sammanfatta sin master plan:
"Bygg sportbil
Använd intäkterna för att bygga en prisvärd bil
Använd intäkterna för att bygga en ännu mer prisvärd bil
Medan du gör ovanstående, skapa energutvinning utan utsläpp
Berätta inte för någon vad du håller på med."

NYA MODELLEN: Så blir Teslas nya bil - som redan säljer som smör


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST