Aprilskämtet som blev en katastrof – folk förlorade jobbet

I förmiddags publicerade den stora IT-jätten ett skämt i sin blogg. Nu får de bittert ångra  det. 

Google fick strax innan lunch abrupt avslöja ett av sina aprilskämt efter att det upprört många. Flera personer ska ha påstått att skämtet gjorde så att de blev av med jobbet.

Skämtet var ganska enkelt. När man skulle skicka ett mail via Gmail kunde man bredvid knappen ”svara” hitta den nya knappen ”mic drop” – en funktion som skickade iväg ens svar på mailet, adderade en Minion som tappade en mikrofon och gjorde att man sen slapp se några andra svar i mailtråden. Det fungerade alltså på samma sätt som att klicka "mute" på en tråd - men du upplyser också folk om att du inte är intresserad av att höra mer om det ämne som diskuteras. Kul när du mailar med vänner, mindre kul när du gör det på jobbet.

 

Google sa att den nya funktionen i Gmail skulle underlätta för folk som ville ha det sista ordet, eller som de uttryckte det, ”döda” mailkonversationer.

”Mail är jättebra, men ibland vill du bara trycka på radera.”, löd Googles aprilskämt i deras blogg. ”Som i de heta mailtrådarna på jobbet då alla har fel förutom du (bevisligen). Eller de gånger när folk vill ha ett demokratiskt beslut, men din åsikt är den enda som betyder något (jag har rätt). Eller kanske är det så att du bara har spikat det, och det inte finns något mer att säga (BAM).”

LÄS ÄVEN: Storbolagens bästa aprilskämt 2016

Aprilskämtet blev snabbt en katastrof: Det placerades precis bredvid ”svara”-knappen och ersatte därmed knappen ”skicka och arkivera” i Gmail. Många som inte var medvetna om att det var en ny knapp, klickade därför på ”mic drop”-knappen av misstag. Folk som mailade i ett professionellt syfte blev i synnerhet väldigt upprörda av den nya funktionen. Enligt Business Insider finns det även flera fall där anställda blivit av med antingen sina jobb eller sina uppdrag. Google fick därför avslöja sitt aprilskämt och ta bort funktionen illa kvickt. 

 ”Det ser ut som om vi lurade oss själva i år. På grund av ett fel så orsakade "mic drop"-funktionen oavsiktligt mer huvudvärk än skratt. Vi är verkligen ledsna. Funktionen har stängts av. Om du fortfarande ser den, vänligen ladda din Gmail-sida.”, skrev Google i sin blogg.

LÄS ÄVEN: Robotarna blev för kontroversiella – nu säljer Google favoritbolaget


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  2. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.