Fotograf: Google

Nya vd:n tjänade 820 miljoner förra året

Förra året utsågs han till vd för ett av värlens mest omtalade bolag - och med det kom ett ordenltigt lönelyft.

Googles nya vd Sundar Pichai drog in en saftig lön förra året. Om man räknar samman både den utbetalda lönen och de aktier Pichai fick under året motsvarar det en inkomst på 100,5 miljoner dollar, motsvarande 820 miljoner kronor. 

Majoriteten av den enorma inkomsten består av aktier i Alphabet, Googles moderbolag. 

Pichai är född i Chennai i Indien och läste till ingenjör vid Indian Institute of Technology i Kharagpur. Han åkte till USA för att studera fysik vid Stanford, men blev konsult efter att ha hoppat av universitet.

LÄS ÄVEN: Robotarna blev för kontroversiella – nu säljer Google favoritbolaget

Han började på Google år 2004 och det dröjde inte länge förrän han kläckte idén att företaget måste äga sin egen webbläsare, vilket ledde till att Chrome skapades. Google Chrome har i dag passerat Microsofts Internet Explorer som den mest populära sökmotorn i USA och även mynnat ut i en hel produktlinje för bärbara datorer och strömmande enheter.

Pichai har därefter undan för undan tagit över alla Googles konsumentprodukter. Han fick förtroendet att ansvara för Gmail och Google Docs år 2011 och två år senare tog han även över Android, vilket enligt Time måste betraktas som Googles viktigaste division i kampen med Apple om att härska över mobilmarknaden. Han utsågs till produktchef år 2014 och fick därmed även axla ansvaret för produkter som Maps och Google+.

LÄS ÄVEN: Digitala storebror: 15 saker big data vet om dig


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.