Fotograf: TT / Steven Senne

FBI delar med sig - hjälper åklagare låsa upp iPhone

FBI lade ner processen mot Apple efter att ha lyckats låsa upp iPhonen i San Bernardinofallet  utan Apples hjälp. Nu erbjuder myndigheten tjänsten för andra rättsfall. 

I samband med att FBI lade ner rättsprocessen som skulle tvinga Apple att hjälpa myndigheten låsa upp San Bernardino-skjutarens jobb-iPhone och erbjuda en bakväg in i sina mobiler, förklarade amerikanska justitiedepartementet att lösningen bara gjorde upplåsning möjligt i det särskilda fallet.

Det blir svårt att fortsätta hävda när FBI nu, bara några dagar senare, har varit behjälpliga med att låsa upp en iPhone i ett helt annat rättsfall. Ansökan om hjälp från en åklagare i Arkansas, USA, gjordes så sent som i tisdags och FBI erbjöd sig att hjälpa till redan dagen därpå, skriver TechCrunch.

Att FBI:s lösning bara skulle gälla San Bernardino-skjutarens iPhone förefaller därför tvivelaktigt. Spekulationer kring den tredje part som ska ha hjälpt FBI låsa upp iPhonen har kretsat kring det israelisa kriminaltekniska företaget Cellebrite.

För Apple blir det nu desto viktigare att lyckas ta reda på hur telefonen kunde hackas utan deras hjälp för att kunna åtgärda problemet och hålla myndigheter och andra ute. För att tvinga fram informationen från FBI skulle företaget dock behöva visa att åtgärdandet av problemet är en angelägenhet för nationell säkerhet, skriver Quartz. Innan det avslöjades att FBI kunde ta sig in i iPhonen själva kallade Apples vd Tim Cook vid tillfälle den föreslagna bakvägen in i mobilerna för ”mjukvaruekvivalenten till cancer.”

En fråga om nationell säkerhet är ironiskt nog vad FBI försökte göra fallet till när de åkallade den två hundra år gamla All Writs Act:en, med motiveringen att iPhonen ifråga möjligtvis kunde ”användas som ett vapen genom att introducera en vilande cyberpatogen som hotar San Bernardinos infrastruktur.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST