Fotograf: Twitter

Chatbots är Microsofts stora framtidssatsning – så fort de slutat vara rasistiska

Microsofts första chatbot blev kortlivad – Tay togs offline redan första dagen efter mängder av rasistiska tweets. Men Microsoft satsar på att icke-rasistiska chatbottar kommer bli största tekniska genombrottet sedan iPhone. 

Microsoft lanserade tidigare i veckan en chatbotten Tay som skulle efterlika en tonåring i sitt kommunikationsmönster. Tay lär sig och utvecklar sitt språkbruk genom konversationer med människor.  Med den rådande internetkulturen kan det dock få ödesdigra konsekvenser.

Strax efter lanseringen chockerade Tay världen genom att spy ur sig rasistiska utlåtanden på Twitter. Användarna hade lärt sig att manipulera Tays inlärningsmönster på bara ett par timmar. 

Tay fick läggas ned tills vidare. Trots kontroversen representerar chatbottar en framtidssatsning för Microsoft. Efter att i stort sett ha missat tåget för operativsystem till smartphones är Microsoft angelägna om att positionera sig i framkant inför intåget av artificiell intelligens-teknologi, skriver Business Insider.

Till skillnad från vad namnet antyder är tanken inte att chatbottar i framtiden bara ska vara program som användare kan föra konversationer med. Snarare är de att se som ett verbalt gränssnitt för kommunikation mellan människa och maskin, där en mänsklig användare kan kommunicera med chatbotten och be den utföra uppgifter istället för att människan själv styr en dator – botten blir som en ande som uppfyller användarens önskningar.

Apples chatbot Siri som kan ringa, svara på frågor, ställa ditt larm, skämta osv är en föraning om vad som komma skall. På samma sätt har Facebook Messenger en chatbot som kan utföra olika sorters uppgifter.

Microsofts vision är att bygga en helt ny plattform där verbal interaktion med en chatbot gör att människor slipper krånglet pekskärmar, knappar, och att växla mellan appar för att lösa olika uppgifter. I en intervju som Bloomberg gjort med Microsofts vd Satya Nadella säger han att han ser chatbottar som ett mer naturligt sett för människor att använda sig av teknologi.

Tanken är inte heller att alla ska behöva stå ut med en chatbot med en personlighet som en jobbig rasistisk tonåring som Tay. Microsoft vill ta fram flera olika personligheter så att alla kan hitta någon de gillar. Och för dem som vill umgås med en tonårig chatbot kommer Tay komma tillbaka så fort Microsoft sett till att botten växt upp lite och slutat efterapa fel internettroll. Om Tay kommer fortsätta uttrycka starkt stöd för Donald Trump efter uppdateringen återstår att se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST