Fotograf: TT

Netflix fortsätter skära ner på utbudet - antalet filmer har snart halverats

Högre priser, men mindre material, så ser receptet ut för Netflix just nu.

Netflix vd Reed Hastings har haft ett stressigt år. Under januari gick streamingjätten in i 130 nya länder och Hastings utlovade 600 nya timmar med egetprouducerat material, bland annat handlar det om nya avsnitt av House of Cards och Jessica Jones. Något han dock inte lovade att lösa var fler filmen i biblioteket. Detta skriver Time.

Sedan flera år tillbaka har Netflix i USA haft ett minskande antal titlar i sin portfölj. En rapport från AllFlicks visar nu att Netflix i januari 2014 hade 6 494 filmer och 1 609 tv-serier - och i dag har 4 335 filmer och 1 197 tv-serier. På två år har alltså antalet filmer minskat med 33 procent och antalet tv-serier minskat med 26 procent på plattformen.

LÄS ÄVEN: Streamingpriserna fortsätter stiga - nu chockhöjer Viaplay

På Netflix i Sverige finns idag 1 367 filmer, 373 tv-serier och 262 dokumentärer, enligt AllFlick. 

Att satsa på färre titlar är med hög sannolikhet ett startegiskt val. Netflix har under de senaste åren valt att övergå från att bara vara en distributör av så mycket material som möjligt till att försöka sälja premiummaterial och rikta in sig på egenproducerat och omtyckt material.

När Netflix väljer att släppa flera stora kontrakt har det skapat utrymme för utmanare att svepa in och köpa upp rättigheterna till titlarna. Detta har dock resulterat i stigande priser för filmlicenser då både Amazon, Hulu och flera andra stridit om filmerna Netflix släppt. Detta skriver Time.

Netflix har själva meddelat att de inte längre är intresserade av att köpa rättigheter till filmer och serier om de inte då enbart kan spelas via den egna plattformen. Så alla storfilmer som du också kan se hos andra leverantörer väljer man att sluta betala för.

Kunderna verkar dock inte klaga. Netflix fortsätter växa starkt i nästan samtliga marknader man nu verkar i.

LÄS ÄVEN: Apple vill också göra en Netflix - skapar sin första tv-serie


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST