Fotograf: Tinder

Nu kan man matcha med Trump och Clinton på Tinder - ska få unga amerikaner att rösta

Valdeltagandet bland unga amerikaner faller ofta under 50 procent. Nu vill Tinder vara med och lyfta siffrorna.

Under onsdagen lanserade Tinder en ny funktion i USA som ska låta användarna matcha med presidentkandidater istället för varandra. Funktionen heter "Swipe the Vote" och går ut på att användarna sveper höger eller vänster på 10 politiska ställningstaganden. Baserat på dessa svepningar får man sen reda på vilken kandidat man ligger närmast av de kandidater som ännu inte hoppat av.

Användarna tvingas bland annat ta ställning till samkönade äktenskap, legaliseringen av marijuana och dödsstraff. Innan de sveper kan de få mer information i appen, precis som de kan när de vanligtvis sveper sig igenom möjliga dejter. Genom ett klick kan användarna exempelvis komma åt korta summeringar av vad de båda sidornas argument brukar vara kring frågan.


LÄS ÄVEN: Jobben som leder till flest matchningar på Tinder

När man väl får en matchning kan man också läsa mer om kandidaten man har matchat med - och få förslag på fyra andra kandidater man också ligger nära. Hur många procent man är överens om med kandidaterna visas även. Den nya funktionen har utvecklats med Rock the Vote och målet är att få unga amerikaner att gå och rösta, skriver CNN. Direkt efter matchningen länkar Tinder till en sida där man kan registrera sig för att få rösta i valet. Senaste valet i USA var det bara 55 procent av befolkningen som faktiskt röstade och den grupp där valdeltagandet nästan alltid är som lägst är bland 18- till 24-åringar. 2008 röstade exempelvis enbart 41 procent av alla män i den ålderskategorin.

LÄS ÄVEN: Dejtingappen där bara kvinnorna får skriva första meddelandet


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.