Fotograf: Walmart

Walmart är snart inte störst i världen - e-handelsjätten visar att digitalt väger tyngst

Varför handla i en butik när du kan handla hemma? Så verkar allt fler tänka - och det har resulterat i stora framsteg för e-handelsjätten.

Kinesiska e-handelsjätten Alibaba väntas i år gå om amerikanska Walmart Stores och ta titeln som världens största detaljhandelsbolag. Det skriver Times of India. Det skulle bli en historisk omkörning som verkligen understryker att digital handel kan slå ut den fysiska.

Walmart omsatte 478,6 miljarder dollar för räkenskapsåret som avslutades den 31 januari, vilket kan jämföras med Alibabas senast rapporterade försäljning på motsvarande 463,3 miljarder dollar. Alibaba avslutar sitt räkenskapsår den 31 mars, men allra största sannolikhet kan man då visa upp en omsättning på över 480 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Kedjan som är mer hatad än Walmart

Alibaba har högt uppsatta mål även för framtiden. Bolaget strävar efter att omsätta motsvarande 980 miljoner dollar 2020 och ha två miljarder kunder år 2024.

Både Walmart och Alibaba har lika många kritiker som kunder. Walmart kritiseras oftast för att bidra till ett slit och släng-samhälle och för att alltid välja den billigaste produktionsmetoden, utan att bry sig om etik och miljö. Alibaba har i sin tur fått mycet kritik för att sajten vid flera tillfällen har visat sig sälja stora mängder fejkprodukter. 

Mannen bakom Alibaba, Jack Ma, är idag en av världens rikaste, läs om hans resa: Så ska Kinas rikaste man ta över världen


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.