McKinsey låg bakom Volvos dyra och misslyckade omorganisation

Konsultjätten är åter i blåsväder. Tidigare har man kritiserats för att ta betalt för fler timmar än nödvändigt, dra ut på projekt och sätta överpriser - nu har man även gjort ett dåligt jobb.

KONSULTFIASKO PÅ VOLVO
Det var managementkonsulten McKinsey som låg bakom Volvos misslyckade omorganisation, skriver Di. Projektet ska ha kostat Volvo stora summor och har dessutom tagit mycket tid. Målet var att slå ihop bolagets fyra olika lastbilsbolag till en enda enhet. När vd Martin Lindstedt tillträde var en av hans första beslut att helt skrota den nya organisationen som konsultfirman skapat. Belsutet ligger i linje med det svenska näringslivet, allt fler storbolag ställer sig kritiska till konsultjättarna.

SÄNKT ARBETSGIVARAVGIFT
För att fler enmansföretagare ska våga anställa kommer regeringen att föreslå att arbetsgivaravgiften från och med 2017 sänks till drygt 10 procent för den första anställda i enskilda firmor. (SVT)

FI NEKADE BRONNER
Swedbank försökte få ett förhandsbesked från Finansinspektionen om lämpligheten att utse finanschef Göran Bronner till vd för banken, något som ej gick att få innan granskningen av de uppmärksamma de fastighetsaffärerna var klar. (DI)

LÄS ÄVEN: Nu lämnar även Swedbanks finanschef: "Wolfs avgång blev utlösande faktorn"

INDUSTRIN SÄTTER NORMEN
Det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara lönenormerande, säger statsminister Stefan Löfven efter att en rad LO-förbund stället högre lönekrav än industrifacken. (DI)

STÄRKT FÖRSVAR
Allianspartiernas försvarspolitiska talespersoner skriver i en debattartikel att Sveriges försvarsförmåga måste stärkas genom stärkt eget försvar och Nato-medlemskap. (SvD)

UBÅTSKÖPARE SAKNAS
Senast 2018 ska det finnas även en utländsk köpare till den nya ubåten A26 som Saab Kockums bygger åt försvaret - annars kan Saab kräva omförhandling av kontraktet, vilket kan göra priset högre. (SvD)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST