Fotograf: Kirsty Wigglesworth / TT

Förslaget som ska rädda miljön: Chockhöj priset på plastkassar

År 2025 vill EU halvera användningen av plastpåsar. Naturvårdsverket är med på bollen och föreslår att mer än dubbla priset. 

I Sverige förbrukar man årligen mer än 80 plastkassar per person enligt Naturvårdsverket. Och i vissa andra länder i Europa förbrukas ännu mer. EU har konstaterat att en reduktion krävs för att rädda miljön. Häromdagen kom Naturvårdsverkets förslag till lösning om vad Sverige kan göra: Prischocka!

Enligt EU-direktiven måste användningen av plastpåsar minska till hälften år 2025. En svensk lösning är alltså att göra plastkassar till en lyxprodukt. Lägstapriset för en bärkasse ska numera vara fem kronor jämfört med två kronor som en kostar idag. Med detta hoppas Naturvårdsverket att förbrukningen ska minska och återanvändningen ska öka.

LÄS ÄVEN: Allt fler slopar plastpåsar när IKEA går i bräschen

Det finns bara två alternativ för lösningen ser Naturvårdsverket: Prischock eller förbud. Italien har infört ett förbud för vissa plastkassar – sådana som inte kan brytas ner. Enligt Naturvårdsverket löser förbjuder inga problem då plastpåsar fortfarande hamnar i naturen.

Igår lämnade Naturvårdsverket in en rapport om lägstapris-förslaget till regeringen. Förslaget sträcker sig inte bara till livsmedelsbutikerna, de tycker även att exempelvis klädbutiker ska ta betalt för sina påsar.

LÄS ÄVEN: Restaurangen som vill servera dig matrester - för att slakta matsvinnet

”Sverige har redan varit duktigt med att ofta ta en viss avgift för plastpåsar i dagligvaruhandeln. Vi har nu möjligheten att se hur vi tar nästa steg, medan andra EU-länder kanske kommer börja ta betalt för påsarna från scratch.”, säger Åsa Romson. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.