7 startups som minskar matsvinnet

Här är sju startups som utför hjältedåd genom att rädda frukt, grönsaker och mat från soporna.

Häromdagen meddelade Starbucks att de aktivt ska börja jobba för att minska matsvinnet från sina restauranger. Men det är tydligen inte bara kaffejättar som vill reducera maten vi slänger: Här presenteras 7 startups vars verksamhet bygger på att minska matsvinnet.

Imperfect Produce
Imperfect Produce köper fula frukter och grönsaker som inte lever upp till de stora aktörernas utseendekrav och därför annars skulle slängas. Frukterna och grönsakerna säljs sedan till mycket lägre priser än vad livsmedelsbutiker erbjuder och köps av personer som är beredda att konsumera frukt och grönsaker med ett något annorlunda utseende.

Cerplus
Företaget kopplar via sin hemsida ihop producenter som säljer kosmetiskt underpresterande frukter och grönsaker med potentiella köpare, till exempel restauranger, juicebarer och cateringfirmor.  Under verksamhetens första månad skedde hela 100 transaktioner.

LÄS ÄVEN: Nu blir det förbjudet för franska butiker att slänga mat

Copia
Copia är en app riktad till företag som jobbar med mat. Företaget kan be om en bil - eller "food hero" som den så fyndigt kallas i appen - som hämtar upp och levererar överbliven mat till härbärgen.

Mintscraps
Genom Mintscraps app får restauranger möjligheten att övervaka och jobba med att minska sitt matsvinn. Genom realtidsdata ges förslag på åtgärder som kan effektivisera restaurangernas "matvanor".

Pareup
Appen kopplar ihop köpare med osåld och outgången mat till nedsatt pris. Den hjälper därmed återförsäljare och restauranger att minska sitt matsvinn. Dessutom möjliggör den för matkonsumenter att köpa ätbar mat till ett lägre pris. 

Rescued
Strategisk belägen i Helsingborg, Sveriges största fruktimportsstad, ligger den svenska startupen Rescued. Startupen gör marmelad och must av mogen frukt som bedöms bli övermogen innan den når butik. Först började Rescued med marmelad, men efter ett tag insåg de att en orimligt stor mängd marmelad skulle behöva tillverkas om all frukt skulle räddas. Därför utvidgade de produktportföljen och började tillverka must. 

Re-Nuble
Re-Nuble samarbetar med restauranger och jordbruk. De tar gammal mat från restauranger och omvandlar gammal den till flytande gödningsmedel. Genom att kombinera matrester och plantbaserad tillsatser blir gödningsmedlet helt organiskt.  

LÄS ÄVEN: De minskar matsvinnet - förlänger hållbarheten från 2 veckor till 2 år


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.