Fotograf: Stocksnap

160 år till jämställda löner - Sverige rasar i rankingen

Världens mest jämställda land kanske snart är ett minne blott för Sverige. Om lönegapet mellan män och kvinnor fortsätter minska i samma takt som nu kommer det ta 160 år innan vi får jämställda löner.

I det senaste Global Gender Gap Index som sammanställs av World Economic Forum tappar Sverige flera placeringar. Mellan 2006 och 2015 minskade skillnaden mellan mäns och kvinnors löner i Sverige med ynka en procentenhet  - från att kvinnor 2006 tjänade 81 procent jämfört med män till 82 procent 2015.

Under samma tid miskar till exempel Island löneskillnaden med 10 procentenheter, från 78 till 88 procent. Med den snabba ökningen tar landet över förstaplatsen från Sverige, men även Finland och Norge går om, och Sverige dalar ner till en fjärdeplats.

LÄS ÄVEN: 13 tecken på att du är underbetald

Med den trenden som är nu kommer det enligt rapporten ta över 160 år för Sverige innan kvinnor kan förvänta sig samma löner som män. De andra nordiska länderna har en mycket snabbare minskningstakt, och även länder som Kina, Filippinerna och och USA  har mycket kortare tid till jämställda löner.

LÄS ÄVEN: Studie: 45 procent av svenska kvinnor upplever att de har svårare att göra karriär än män

Däremot kan vi vara tolta över en av världens mest jämställda regeringar. Tillsammans med Frankrike toppar Sverige listan över regeringar med högst andel kvinnor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.