Superentreprenören Elon Musk växte upp i Sydafrika. Fotograf: TT / Noah Berger

Mer än hälften av USA:s största startups har startats av invandrare

Amerikanska startups startas inte alltid av amerikaner - och när de lyckas är de oftast startade av folk som kommit till landet först senare i livet.

En ny studie från tankesmedjan National Foundation for American Policy visar att 51 procent av amerikanska unicorns har startats av invandrare. En unicorn är ett bolag som värderas till över en miljard dollar. 

44 av landets 87 unicorns har startats av invandrare. Dessa 44 bolag är tillsammans värda 168 miljarder dollar och har i snitt skapat 760 nya jobb var. På dessa bolag är en stor del av cheferna och produktutvecklarna också invandrare, den nya studien menar att tittar man på områdena key management och product development ligger stíffran på över 70 procent.

LÄS ÄVEN: Invandrarprodukter från A till Ö

Studien undersökte alla de amerikanska startups som klassades som unicorns den första januari i år. Man använde sig av offentlig information och pressmaterial från bolagen för att bedömma vad bolagets grundare har för bakgrund.

De tre högst värderade amerikanska startups som startats av invandrare är taxitjänsten Uber (Garrett Camp kommer från Kanada), mjukvarubolaget Palantir (Peter Thiel kommer från Tyskland) och rakettillverkaren SpaceX (Elon Musk kommer från Sydafrika). 

PALANTIR: Doldisen som ligger bakom världens hemligaste nätsuccé

I studien framkommer även att de flesta invandrade entreprenörerna bakom unicorns är indier. Hela 14 entreprenörer från Indien har lyckats bygga unicorns i landet. 8 av unicorn-grundarna kommer i sin tur från Kanada, 8 från Storbritannien, 7 från Israel och 3 från Tyskland.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.