Fotograf: ESNY

Sveriges dyraste lägenhet - så kommer 31-årige superentreprenören leva

Daniel Wellington-grundaren Filip Tysander köpte nyligen Sveriges dyraste lägenhet – en Penthouse på 418 kvadratmeter ovanpå nya Continental-hotellet nära Centralstation. VA har besökt den spektakulära fastigheten där det bland annat ska byggas en 15 meters pool inne i lägenheten.

Man kanske inte kan kalla ESNY:s marknadschef Sebastian Magnani och lyxmäklarens grundare Fredrik Eklund lika som bär precis. Men det är stilig klädsel, välkammat mörkt bakåtslickat hår och en aura av flärd som gäller. Vi befinner oss på pressfrukost på Luzette inför visningen av Continental-fastigheten ett stenkast från Centralen.

"Continental Apartments" ligger på 60 meters höjd ovanför hotellet som byggs och står färdigt den 1 april. Lägenheten vi ska få se är bara 56 kvadrat. Förhoppningen är dock att få en känsla av vad som väntar grundaren av klockimperiet Daniel Wellington, Filip Tysander. Han har nämligen köpt den allra mest spektakulära lägenheten i fastigheten. En Penthouse-våning på 418 kvadratmeter för 104,5 miljoner kronor, vilket gör den till Sveriges dyraste lägenhet.

Det är en osannolik framgångssaga. Uppväxt i Järfälla med huvudet på skaft har Filip Tysander på blott fem år skapat ett miljardbygge med sina Daniel Wellington-klockor. Och nu är det inga problem att betala för lägenheten.

TYSANDER: Så byggde 30-åringen en miljardaffär på rekordtid

Hans Penthouse-lägenhet ska bland annat ha en 15 meters pool inomhus och det går även att fälla upp taket över poolen för att njuta av varma dagar.

Inför visningen görs vi uppmärksamma på att lägga märke till alla detaljer. Specialbeställda lister från Tyskland som monteras infällda i väggen är bara ett exempel.

Tekniskt har lägenheterna det allra senaste med "plattor" där man styr alltifrån ljud och golvvärme till solgardiner. ESNY har varit involverat i Continental-projektet under fyra år. Konceptet kallas "Continental Living". Enkelt förklarat kan man säga att konceptet går ut på att leva som en kosmopolit. Det vill säga förutom god service som rumsbetjäning dygnet runt och hjälp med att parkera bilen är det bara att korsa gatan för att ta snabbtåget till Arlanda och steget vidare ut i världen.

ESNY driver projektet ihop med fastighetsbolaget Jernhusen, byggjätten Stragab och bostadsrättsföreningen Orgelpipan, som äger hela fastigheten. Planerna formades i ungefär samma veva som när byggnationen av "nya" Hotel Continental inleddes för tre år sedan. 19 lägenheter skulle skapas på de fyra översta våningarna ovanför hotellet. Det blev till slut 18 efter att de två översta våningarna slagits ihop till en Penthouse-våning.
Lägenheterna är ritade av Andreas Martin Löf. Han vann en tävling om uppdraget 2013 och utsågs till Årets Arkitekt av Residence året efter.

ESNY har idag sålt 60 procent av lägenheterna. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger på 222 000 kronor. Den billigaste lägenheten som fortfarande är till salu ligger ute för 19,9 miljoner. 

LÄS ÄVEN: Världens populäraste bostäder på Airbnb

"Nya" Continental öppnar den 1 april – ett något vanskligt datum med andra ord. Det dröjer dock till mitten på juni innan de första lägenhetsägarna kan flytta in, medan resterande del flyttar in i augusti/september – med ett undantag. Inflyttningen till Penthouse-lägenheten sker vid slutet av året. 

Då vi till slut besöker visningslägenheten känns den lite trång, men det kompenseras av en magnifik utsikt över Klara Kyrka och omnejd. Lägenheten ger också en känsla av den anda som råder för dagens välbeställda. Glöm marmor och guld. Stilrent är "the name of the game". Det verkar heller inte längre ses som trist eller opersonligt att bo på hotell.

I visningslägenhetens öppna garderober hänger Hugo Boss-kläder. Den som har råd att betala drygt 220 000 kronor per kvadratmeter kan lätt känna sig som en "boss".

Bossarnas boss i fastigheten blir nog ändå Filip Tysander. När VA träffade honom förra året sade han att "endast en naturkatastrof" skulle förhindra en omsättning på 1,5 miljarder kronor 2015 – bolagets marginaler ligger långt över 50 procent och han är ensam ägare. Hur det blir med målsättningen återstår att se. Daniel Wellington har bytt till kalenderår och Filip Tysander skriver att han därmed inte riktigt vet om man "löser 1,5".

Det spelar egentligen ingen roll. Vilka andra strax över 30 har lyckats med hans bedrift som entreprenör. Penthouse-våningen bara förstärker känslan av att Filip Tysander befinner sig på "toppen av världen".

Uppifrån sin våning kan han också blicka ned på den stora terrassen vid plan 17. Den liknar mest en byggarbetsplats idag, men vyn är fascinerande och det känns som att man bara skulle kunna luta sig över räcket för att fatta tag om toppen av Klara Kyrka.

Jag frågar till slut Sebastian Magnani vad ESNY:s del av kakan blir. Han skruvar på sig och uppger att ESNY aldrig berättar om arvoden. Pressfolket ger understöd och förklarar att arvodet för nybyggnationer är lägre samt att arvoden förhandlas individuellt. Den glättiga stämningen och det breda leendet hos Sebastian Magnani är dock som bortblåst med vinden där vi befinner oss högt över folkmyllret.

LÄS ÄVEN: Norska Alexandra är världens yngsta dollarmiljardär


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.