Systrarna Louise Lindh och Katarina Martinson tar sakta men säkert över familjeföretaget. Förra året fick de åtta miljoner aktier värda sex miljarder kronor av pappa Fredrik Lundberg. Fotograf: Arthur Shlain / The Noun Project

Miljardärsystrarna är redo att ta över: "Vi har växt upp med företaget"

Förra året fick de aktier i familjekoncernen värda sex miljarder av pappa Fredrik Lundberg. Men systrarna Louise Lindh och Katarina Martinson pratar hellre om ansvar än om makt.

Systrarna Lundberg låter sig inte styras. I synnerhet inte av Veckans Affärers fotograf, som har planerat en bild där en av dem står och den andra sitter i en stol i det eleganta mötesrummets vackra fönstersmyg med utsikt över Nybroviken och Strandvägen. Det ”blir en fin höjddynamik i bilden” argumenterar han.

”Nej, vi vill inte ha det så”, säger Katarina Martinson frankt. Tredje gången stolen kommer på tal får fototeamet till slut en bild där systrarna halvsitter i fönstret. Bredvid varandra. Jämsides. Jämnhöga.

Det där blev ju bra, konstaterar båda, när de ser bilderna i datorn.

KORT OM SYSTRARNA

Eva Louise Katarina Lindh

Ålder: 36 år

Gör: Vice vd i Fastighets AB L E Lundberg, äger investmentbolaget J2L Holding tillsammans med maken Johan Lindh.

Styrelseuppdrag: Ordförande i J2L Holding AB, styrelseledamot i L E Lundbergföretagen AB, Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Byggnads AB Karlsson & Wingesjö, Estelle & Thild och Safeline.

 


Katarina Maria Fredrika Martinson

Ålder: 34 år

Gör: Huvudägare i investmentbolaget Fidelio Capital.

Styrelseuppdrag: L E Lundbergföretagen AB, Fastighets AB L E Lundberg, Husqvarna, Indutrade, Fidelio Capital, Anicura, Greenfood, Lyko och Byggnads AB, Karlsson & Wingesjö.

Andra engagemang: Revisionsutskottet i Husqvarna, advisory board till SSE Business Lab samt nationell jurymedlem i EY Entrepreneur of the Year.

På något sätt känns det symtomatiskt.

Systrarna Louise Lindh och Katarina Martinson är arvtagare till Lundbergs, sprunget ur det fastighetsbolag farfar Lars Erik Lundberg startade 1944 i Norrköping. Pappa Fredrik Lundberg har förvaltat sitt pund och i dag räknas Lundbergs till ett av Näringslivssveriges viktiga maktcenter – en position som accentuerats av utvecklingen i Industrivärden efter fjolårets SCA-skandaler.

Förmågan att förvalta sitt givna pund har uppenbarligen gått i arv till döttrarna, som båda startat egna företag vid sidan av familjeimperiet – där de också tagit allt större kliv in till makt och ansvar de senaste åren.

Under fjolåret skedde ytterligare en förflyttning när Fredrik Lundberg gav sina döttrar nästan åtta miljoner aktier var till ett värde av sex miljarder kronor, motsvarande 14 procent av kapitalet och 11,2 procent av rösterna. Därmed ökar deras ägande till sjutton miljoner Lundbergsaktier (varav fem miljoner A-aktier).

Som många på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor värjer de sig mot ordet ”makt” och talar hellre om ansvar.

HELA LISTAN: Näringslivets 111 mäktigaste kvinnor 2016

”Vi försöker ha en ödmjuk inställning till makt”, säger Louise Lindh.

”Det är snarare ett stort ansvar”, fortsätter Katarina Martinson.

”Vi är tydliga ägare av kött och blod och vi hoppas att våra bolag känner en trygghet i att vi är långsiktiga ägare. Äger man själv känner man extra mycket för bolagen.”

Det vill säga: det är egna pengar de hanterar och går det dåligt drabbar det dem själva i första hand. Vilket ju också ger viss frihet …?

”Jo, men vi har andra aktieägare att ta hänsyn till. De förväntar sig förstås att bolagen sköts på ett professionellt sätt”, säger Katarina Martinson.

Att engagera sig i familjeföretaget har inte varit ett stort beslut för någon av dem. Det har kommit väldigt naturligt.

”Vi har växt upp med företaget. Ingen har tvingat oss, men pappa gläder sig förstås åt att vi väljer det”, säger Katarina Martinson.

Efter Enskilda gymnasiet (där de för övrigt var generationskamrater med kungabarnen) blev det Handelshögskolan.

”Jag har alltid gillat fastigheter”, säger Louise Lindh.

Därför blev det naturligt att ta en operativ roll i familjens fastighetsrörelse.

Katarina Martinson flyttade till New York och gick in i investmentbranschen. Där fick hon också blodad tand för entreprenörskapet. År 2010 startade hon och Handelskompisen Gabriel Fitzgerald det egna investmentbolaget Fidelio Capital.

”Jag har med mig kapitalet hemifrån och är väldigt tacksam för det, men det bolaget är inget som ska integreras i Lundbergs utan ska ligga utanför”, säger hon.

Detsamma gäller Louise Lindhs investmentbolag som hon äger med maken Johan Lindh, J2L Holding AB.

”Min man är vd och jag ordförande. Vi har ett antal investeringar i den industriella sektorn, produktutvecklande bolag.”

Båda har tagit allt fler styrelseengagemang i Lundbergs bolag, men tror att det är bra och nyttigt att driva något eget vid sidan av, gärna med olika inriktning. Det ger dem ny kunskap om branscher och marknader.

HELA LISTAN: 9 mäktigaste ägarna 2016

Successionen då, hur ser planen ut?

”Det är klart att vi diskuterar, men pappa har inga planer på att lägga av. Så länge han är frisk och vill jobba mycket är det en förmån att få arbeta tillsammans med honom. Det finns ingen stress och ingen planerad agenda”, säger Katarina Martinson.

Louise Lindh nickar och nämner en annan fördel med att engagemanget i företaget fått växa fram:

”Vi har ju båda startat familjer de senaste åren och har småbarn.”

Men som företagsägare delas livet inte upp i jobb, familj och fritid – allt ansvar samsas hela tiden. De loggar aldrig ur helt.

”Vi känner ett stort ansvar.”

Orden återkommer flera gånger under intervjun. Men frågan om det tynger dem får ett nekande svar.

”Jag vaknar inte på morgnarna och har ont i magen, direkt”, säger Katarina Martinson och ler.

”Snarare med ett nyfiket pirr – om man till exempel har en stor affär som ska gå i lås.”

De vill ta sitt ansvar för företaget, men också för landet.

”Vi tänker på företagets roll i landet och företagandet i Sverige. Vi vill att det ska gå bra för Sverige”, säger Katarina Martinson, och nämner några av sina engagemang för framtidens entreprenörer.

”Vi vill absolut uppmuntra andra att starta och driva bolag”, fortsätter Louise Lindh.

Frågan om vikten av kvinnliga förebilder för kvinnliga entreprenörer bemöts dock med en lätt irriterad axelryckning och en suck:

”Att vi själva har startat företag är ju ett sätt att vara förebild. Men vi är gärna förebilder för både män och kvinnor”, säger Louise Lindh.

Genusaspekten förefaller vara ett passerat perspektiv för döttrarna Lundberg, födda 1979 och 1981, arvtagare till en av Sveriges viktigaste företagsgrupper

LÄS MER: Näringslivets mäktigaste kvinna ska lära dig att konsumera

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST