Fotograf: TT / Tsering Topgyal

Detta är världens mest förorenade land - och det är inte i Kina

På frågan om vilket som är världens mest luftförorenade land tänker nog många på Kina. Men kinesiska storsäder är bara hälften så förorenade som listettan.

Kina har som bekant för de flesta stora problem med smog och luftföroreningar. Men landet har de senaste åren gjort stora insatser för att minska föroreningarna, även om det är en lång väg kvar, skriver World Economic Forum. Förra året investerades 26,7 miljarder dollar för att motverka föroreningarna, vilket är dubbelt så mycket som i USA.

LÄS ÄVEN: "Näringslivet måste leda vägen om Sverige ska nå klimatmålen"

Och nu börjar investeringarna visa resultat. Mellan 2010 och 2015 minskade de luftburna partiklarna med 17% i Kina, jämfört med 15% i USA. Ett land som däremot inte lyckats så bra med att minska föroreningarna är Indien. Av världens 20 mest luftförorenade städer hittas 13 i här. I toppen - eller kanske snarare botten - hittar vi Dehli.

Oron för de stora problemen i Indien är så stor att FN:s hälsoorgan WHO har gått ut och varnat för indiska barns hälsa. I Dehli ligger föroreningarna i snitt på över sex gånger WHO:s rekommenderade maxgräns.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant