Från 0 till 140 miljarder på sex år - bara Uber växer snabbare

Människan är ett flockdjur och de flesta kontor är dötrista. Adam Neumann och Miguel McKelvey som växte upp på kibbutz respektive i kollektiv har blivit förmögna på den vetskapen. De två har grundat WeWork som värderas till hisnande 17 miljarder dollar.

Nystartade bolag som sitter i samma lokaler. Känns konceptet igen? SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm är ett exempel. Epicenter på Malmskillnadsgatan ett annat.

Antalet co-workingkontor runt om i världen har ökat med 36 procent bara de senaste tolv månaderna och är nu uppe i 7 800. En halv miljon människor arbetar så i dag. Allt enligt en undersökning från Deskmag.com. 

Det hetaste co-workingbolaget av dem alla är WeWork som värderades till 17 miljarder dollar, motsvarande 140 miljarder kronor, bara så sent som häromdagen efter en investeringsrunda på 780 miljoner dollar. Värderingen låg på 10 miljarder dollar i juli 2015, vilket innebar att WeWork var världens 11:e mest värdefulla startup redan då.

SVENSKA UTMANAREN: Först byggde han upp Avicii - nu är han en av entreprenörerna bakom Sveriges nästa stora coworking-startup

Allt startade i SoHo i New York 2010.

Affärsidén gick ut på att hyra billiga fastigheter i nedgångna områden, fräscha upp lokalerna och stycka upp våningsplanen till mindre kontor.

Sedan dess har man också lyckats bygga upp en Campus-känsla genom att bjuda på föreläsningar, Quiztävlingar, fotbollsbord och gratis öl dygnet runt. Bara i februari konsumerades 90 000 glas öl.

WeWork hämtar hem det genom höga hyror. Ett fyramannakontor landar exempelvis på drygt 2 000 dollar per månad, medan ett skrivbord i öppet landskap ligger på 350-450 dollar per månad. Ett skrivbord för en dag kostar 50 dollar.

Grundarna menar att det är prisvärt med tanke på att alltifrån vårdförsäkringar och betalprocesser till subventionerade avgifter för molntjänster ingår i hyran.

Den ena av de bägge grundarna, Adam Neumann, föddes i Tel Aviv i Israel. Han tillbringade två år i Indianapolis, USA, där hans mamma utbildade sig till läkare. Därefter återvände han till sitt hemland och bodde i en kibbutz nära Gazaremsan.

Här var det tuffa tag, men han fick också tidigt lära sig vikten av gemenskap. Grov dyslexi gjorde det svårt för honom i skolan och han sökte tröst i windsurfing. 

När det var dags för militär grundutbildning lyckades han med nöd och näppe utbilda sig till marinofficer. Han visade prov på ledaregenskaper och slutade som tredje bäst i klassen.

När hans syster Adi vann skönhetstävlingen ”Miss Teen Israel” flyttade han med henne till New York för att sköta hennes modellkarriär.

Han bodde i hennes lägenhet i fem år och läste ekonomi vid Baruch College under tiden. 

Fyrbarnsfadern Adam Neumann var barnlös då, men drog igång flera affärsidéer inriktade på just barn. Bland annat babyoveraller med inbyggda knäskydd. Idén floppade, medan onlinebutiken Eggbaby med barnkläder i högre prisklassen gick betydligt bättre.

Kritiker har anklagat honom för en grandios personlighet och att han går fram som en bulldozer för att få som han vill. 

Han anses även ha en övertalningsförmåga av guds nåde.

Miguel McKelvey och han träffades på ett party. Forbes berättar hur Adam bad Miguel att designa hans kontor varpå denne övertalade honom att flytta det till Brooklyn.

Affärsidén till WeWork fick de 2008.

Adam hade problem med pengar och skulle hyra ut en del av sitt kontor via Craigslist – den amerikanska motsvarigheten till Blocket.

I samma veva visade fastighetsägaren Joshua Guttman en tom byggnad på 5 000 kvadratfot han köpt ett stenkast därifrån. Adam föreslog att han skulle få ta över ett våningsplan, dela upp den i 15 kontor och ta en hyra på 1 000 dollar per kontor.

Joshua Guttman köpte förslaget på ett villkor – att han fick använda modellen för samtliga våningsplan.

Företaget kallades GreenDesk och blev föregångaren till WeWork.

”Det var så uppenbart för oss. Det som fanns därute vad gällde kontorsplatser var inte bra. Det sög”, säger Miguel McKelvey till Forbes.

Han växte upp i ett kollektiv med fem mammor i Eugene i Oregon.

Det var lyckliga år där de levde på vad trädgården gav och matkuponger. I efterhand har han sagt att han inte ens förstod att de var fattiga.

Under uppväxten fantiserade han om hur han skulle få liv i tomma skyltfönster och stängda byggnader i sin nedgångna hemstad.

Han var duktig i skolan, spelade basket för University of Oregon och hoppade på dotcomboomen genom att starta en webbplats som kopplar samman brevvänner.

Han utbildade sig till arkitekt och började jobba i Brooklyn i New York. Han hoppade av för att renovera Joshua Guttmans byggnader.

Ungefär samtidigt som deras första hyresgäst flyttade in slog den ekonomiska krisen till med full kraft. Guttman var förtjust i duons idé, men övertygad om att bolaget skulle krascha.

Annonser på Craigslist samt djungeltelegrafen gav motsatt effekt och duon sålde Greendesk till Joshua Guttman för 3 miljoner dollar.

Det blev grundplåten till WeWork.

Adams vänner blev nog besvikna när de trodde att de skulle få en rolig semester i New York. Han hade köpt flygbiljetter till dem, men de fick reparera gips- och träväggar i WeWorks första fastighet.

Nästa objekt, en billig byggnad mitt emot Empire State Building, hyrde de av tre perser efter en blöt whiskykväll.

När WeWork hade ytterligare tre kontorslokaler 2012 fick det heta Silicon Valley-riskkapitalistbolaget Benchmark upp ögonen för bolaget. Benchmark har bland annat investerat i eBay, Twitter och Uber.

QUIZ: Hur mycket kan du om startups? 

”Det påminde mycket om när jag mötte eBay 1997. Man kände att det var något på gång, men kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var”, säger Bruce Dunleavie till Forbes. Han är i dag general partner på Benchmark och värderade bolaget till 100 miljoner dollar och kort efter till 450 miljoner dollar.

Under förra året sade han till Business Week att han tror att WeWork skulle kunna omsätta 50 miljarder dollar bara man kan ”upprepa succén i New York i andra städer”.

Den höga värderingen har dock ifrågasatts.

Vissa menar att WeWork växer så snabbt att man inte hinner ta hand om alla hyresgäster. Andra menar att hyresgästerna skulle kunna hitta ett ”bättre party” någon annanstans.

Den allra största oron rör dock en lågkonjunktur. 

Adam Neumann viftar bort kritiken och menar att det var exakt så alla sade 2008.

WeWork har i dag 88 kontorsfastigheter i 29 städer i länder som Israel, Kanada, Tyskland, Holland och Storbritannien.

Förutom kontoren är WeWork också i full färd med ett nytt koncept – WeLive. Tanken är att bo i samma fastigheter som man jobbar. Ett testprojekt inleddes i början av året genom att en grupp på 80-talet medlemmar och anställda flyttade in i 45 lägenheter på 110 Wall Street i New York.

De boende får access till exempelvis fitnessklasser, husmanskost och städ- och tvätt-tjänster. Allt koordineras via appen.

Häromdagen hade den 36-årige grundaren Adam Neumann en beräknad förmögenhet 1,5 miljarder dollar, medan 41-årige Miguel McKelvey låg på 1 miljard dollar.

Ytterst handlar deras framgångar om att WeWork bättre än alla andra slår an en sträng som rör vårt grundläggande mänskliga behov.

”Vi vill alla ha en stamtillhörighet”, säger grundarna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST