Tre av Convendums ägare: Håkan Jeppsson, Ash Pournouri och Per Sundin

Först byggde han upp Avicii - nu är han en av entreprenörerna bakom Sveriges nästa stora coworking-startup

Få har lyckats undgå amerikanska startup-bolaget WeWorks enorma framgångar. Nu vill ett gäng musikentreprenörer, bland andra stjärnmanagern Ash Pournouri, ta konceptet till nästa steg i Sverige.

Ash Pournouri, som bland annat är manager för stjärnor som Avicii, arbetar inom musikindustrin för sitt eget intresses skull, men affärsmässigt är han intresserad av helt andra saker. Nu är han en av entreprenörerna bakom en svensk coworking-satsning som positionerar sig rakt in i den globala trend som bara i USA växer med mer än 100 procent per år.

2010 grundades bolaget WeWork av då 31-årige Adam Neuman i New York. Idén är att hyra stora kontorslokaler, stycka upp dem och inhysa startups och mindre bolag till dyrare kvadratmeterkostnad – en innovativ och lukrativ lösning i en så väletablerad bransch som fastigheter.  

Idén lockar entreprenörer, startups och mindre bolag som ofta har svårt att hitta kontorslösningar i rätt skala där det samtidigt är möjligt att växa. Dessutom erbjuder konceptet mervärden i form av nätverk och samarbetsmöjligheter. 

Knappt sex år senare har bolaget över 50 coworking-fastigheter spridda över USA, Europa och Israel, är en av världens tio högst värderade startups och har haft en rekordsnabb värdeökning, endast överträffad av Uber.

 LÄS MER:  WeWork, en av världens högst värderade startups, drar in 450 miljoner dollar

WeWork är inte den enda aktören. Bara på Mahattan finns det fler än fem coworking-aktörer, med sammanlagt över 300 000 kvadratmeter kontorsyta. Flera nystartade bolag vill ha en del av kakan.

Nu ska svenska Convendum också ge sig in på coworkingmarknaden, som en premiumversion av WeWork. Företaget vill öppna upp storstädernas centrala affärsdistrikt och göra dem tillgängliga även för mindre företag. Detta gör de genom att öppna upp en kedja av Workspace Centers, än så länge finns de i Mood-huset och på Vasagatan. 

Bland Convendums delägare ser vi en rad stora namn från musik- och friskvårdsbranschen. De mest välkända är Ash Pournouri, grundare av At Night Management och Aviciis högra hand, Per Sundin, VD Universal Music i Norden och Staffan Holm, styrelseordförande Live Nation Sweden.

På vd-stolen sitter Håkan Jeppsson, grundare av börsnoterade friskvårdsföretaget Feelgood. VA Finans har intervjuat Pournouri, Sundin och Jeppsson.

Varför kommer premium-coworking slå i Sverige?

"Fördelarna är uppenbara i form av pris, läge, kvalitet och flexibilitet kombinerat med affärskontakter och social gemenskap", svarar Håkan Jeppsson.

Är ni inte lite sena till marknaden? WeWork grundades ju för snart 6 år sedan.

"Vi har förberett oss i 5 år", svarar han efter lite betänketid. "Det unika med Convendums koncept är att vi ligger i premiumsegmentet, och samtidigt sänker kundföretagens kontorskostnader", hävdar vd:n. 

Han tillägger: "Efterfrågan är stor och nu ökar vi etableringstakten."

I närtid väntar ytterligare etableringar på Stureplan i Stockholm, samt i Malmö, Göteborg och Oslo. Marknadsföringen och försäljningen är digitaliserad och hyreskontrakt går att teckna online.

"Vi blir en digital plattform med moderna flexibla kontor riktade till små och medelstora företag", kommenterar Per Sundin.

Även om det kan tyckas ett stort steg från musikbranschen till digitala startupvärlden, har Ash Pournouri länge haft en fot på båda sidorna. Förra året drog han, tillsammans med Spotifygrundaren Daniel Ek, igång tech- och musikfestivalen Symposium Stockholm. Festivalen äger rum över en vecka och syftar till att visa upp Stockholms och Sveriges framgångar inom mode, musik och teknologi.

I en tidigare intervju med Veckans Affärer har Ash Pournouri tidigare sagt det är för begränsande för hans visioner att ses som en manager.  Musiken är något han sysslar med mest för sitt eget intresses skull, och erfarenheterna från musikbranschen vill han applicera på helt andra saker.  

INTERVJU: Så bygger han Sveriges hetaste varumärke

Varför vill du in i kontorsbranschen?

"Convendum står för en modernisering som jag vill engagera mig i. Vi utvecklar kontorsmarknaden med en tillgänglighet som hjälper näringslivet och stimulerar samhörighet, kreativitet och nätverk vilket avspeglar omvärlden såsom den bäst fungerar idag", svarar  Pournouri, "Dessutom är uppsidan väldigt uppenbar på var sida om löftet vilket jag alltid uppmuntrar."

Förutom att de som hyr in sig på Convendums Workspace Centers kommer ha tillgång till kontorsrum, lounge, café, gym, musikstudios och showrooms ingår det i konceptet att medlemmar kan nyttja samtliga Workspace Centers så att det blir lätt att vara flexibel och förlägga arbete och möten till olika orter vid behov.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST