Fotograf: Addlife

I morgon blir hon börsens 17:e kvinnliga vd - så tog hon sig förbi gubbväldet

Imorgon noteras lifesciencebolaget Addlife på Nasdaq Stockholm och Kristina Willgård blir börsens 17:e kvinnliga vd. Det har kostat på att göra sin röst hörd i en bransch överbefolkad av män. Men hon har lärt sig vilka strategier som fungerar.

"En vd var psykopat och skrek 'vi ska fan inte ha några kvinnor på det här företaget'. Jag hoppade av efter tre månader", säger Kristina Willgård.

Hon har ett förflutet som finansdirektör under 15 år i en rad onoterade och noterade bolag, däribland telekomjätten Ericsson. Som Adtechkoncernens finansdirektör har hon tillsammans med övrig ledning, styrelse och ägare en längre tid diskuterat om lifescienceverksamheten inte borde brytas ut till ett separat bolag.

Addlife bildades och Kristina Willgård utsågs till vd hösten 2015. Företaget levererar instrument, förbrukningsmaterial, rådgivning, service och utbildning och omsätter 1,7 miljarder kronor, har 425 anställda utspritt över 25 dotterbolag och 10-talet förvärv i bagaget sedan 2007.

Nu tar man nästa stora kliv och noteras på Nasdaq Stockholm på onsdag denna vecka. Kristina Willgård blir därmed börsens 17:e kvinnliga vd bland 263 manliga kolleger. Endast 6 procent av totalt 280 bolag har kvinnlig vd.

Det är som att vrida på en kran när jag beskriver min känsla vid Women In Tech nyligen när jag skulle ta mig ut från konferensen i ett hav av tusentals kvinnor. "Så har jag det jämt. Senaste konferensen jag besökte hade 140 personer och bara tre kvinnor."

Kristina Willgård är född i lilla Nybro i Småland och beskriver hur det har kostat på att nå den maktposition hon har i dag. Det har exempelvis handlat om att lära sig strategier för att hantera kommentarer som "vilken fin kjol du har i dag, lilla gumman".

"Företagsvärlden är inte alltid så snäll. Det blir väldigt avväpnande. Jag brukar antingen låtsas som att jag inte hörde eller fråga vad man menar."

LÄS ÄVEN: Näringslivets 111 mäktigaste kvinnor 2016

"Grabbarna" har otaliga gånger dragit iväg till bastun under konferenser, medan hon inte sett någon annan utväg än att gå tillbaka till rummet för att läsa en bok.

Hon är 50 år och har allteftersom insett att plumpa kommentarer och försök till marginalisering inte har med henne som person att göra. Stödet från hennes man Jan Willgård, som också han är vd, samt medlemskap i nätverk som Ruter Dam och övriga bekantskapskretsen har betytt mycket under tuffa perioder.

Ett av hennes allra viktigaste råd är att välja rätt chef. "Man hinner kanske inte avgöra så mycket på en intervju, men blir det fel är det bara att rakryggat resa på sig och gå därifrån. Jag har hoppat av flera bolag som inte har delat mina värderingar."

Hon läste först till civilekonom i Lund. Karriären inleddes sedan på revisionsfirman Arthur Andersen. Hon gjorde sina hundår som både lärde henne hantverket i företagsvärlden och gjorde att hon fick möjlighet att träffa mycket folk.

Sitt beslut av hoppa av som revisor har hon aldrig ångrat. "Jag föredrar företagsvärlden eftersom jag får göra felen själv och lära mig av dem i stället för att leta upp andras fel", säger Kristina Willgård.

Då hon fick frågan om vd-jobbet i somras tog hon sig en rejäl funderare över vad som vore det värsta som skulle kunna hända. Hon kunde få sparken och har ingen fallskärm på en massa miljoner, utan vanlig uppsägningstid och ytterligare 12 månader är vad som gäller. Slutsatsen blev ändå att hon skulle kunna se sig om efter ett nytt jobb om det värsta skulle inträffa.

"Tjejer är inte lika riskbenägna som killar, utan tror ofta att man måste klara jobbet till 100 procent redan från start."

LÄS ÄVEN: Studie: Mäns förmågor överskattas - kvinnors underskattas

Kraven på henne är dock högt ställda. 15 procent årlig tillväxt är det som gäller. Addlife växer organiskt med 6,5 procent per år jämfört med att marknaden som helhet växer med 4 procent. För att klara 15 procent har lifesciencedelen av Addtech köpt bolag som Mediplast och finska Fenno Medical som omsätter cirka 200 miljoner kronor samt Triolab med verksamhet i hela Norden. Addlife genomför en nyemission på 300 miljoner kronor i slutet av mars för att kunna köpa ytterligare bolag.

"Addtech har länge haft samma tillväxtmål. Jag känner mig trygg med att det ska gå att klara mina", säger Kristina Willgård.

Hennes långa erfarenhet som CFO gör att hon är insatt i hur verksamheter fungerar och att steget till vd inte blir så långt. "CFO är en naturlig inkörsport till vd-posten. Ericssons vd Hans Vestberg gick exempelvis den vägen."

Hon stormtrivs inom Addtech-koncernen och ser en stor fördel i att få arbeta med ägare med långsiktig inställning. En av storägarna, finansfamiljen Börjesson, har exempelvis varit storägare i Bergman Beving-koncernen, BB-Tools, sedan 1980-talet.

Som blivande börs-vd känner hon också ett ansvar för att fungera som en förebild och visa kvinnor att det verkligen går att ta sig fram. Ett av problemen är att kvinnor många gånger får operativa roller snäppet under där man måste befinna sig för att kunna ta över vd-stolen, enligt Kristina Willgård. "Det räcker inte att tillhöra staben, du måste in i affärerna om du ska bli vd."

Hon ställer sig också frågande till om företag som påstår att de inte hittar tillräckligt med kompetenta kvinnor verkligen letar i nätverk som "Ruter Dam" och "Boarding for Success". Samtidigt har Addlife sina egna problem inom just det området.

Företaget består visserligen av 49 procent kvinnor. Men på vissa dotterbolag är alla säljare kvinnor och all servicepersonal män. Fram till i fredags hade Addlife endast en kvinnlig vd i sin decentraliserade struktur på 25 dotterbolag. "Det är verkligen inte optimalt. Jag uppmuntrar alltid tjejer att våga ta klivet upp."

LÄS ÄVEN: Gubbväldet kostar världen biljoner

När har ni lika många kvinnor som män som vd:ar i era bolag?
"Den frågan går tillbaka till kompetens. Jag kvoterar inte in kvinnor och tycker heller inte att man ska lagstifta om det. Men om en kvinna är lika duktig som en man anställer jag henne."

Hur ska en kvinna bli upptäckt?
"Genomföra alla arbetsuppgifter som läggs på henne på ett bra sätt, fungera väl socialt och inte bli arg. Jag hade aldrig tänkt bli börs-vd, utan har hela tiden under min karriär satsat på jobb jag älskar."

Vi förfäras över statistiken som läpps vid Internationella Kvinnodagen 8 mars varje år. Sedan ser det likadant ut nästa år. Handlar det här inte män som inte vill släppa ifrån sig makten?
"Jo, vem vill det."

Kristina Willgårds 5 råd för att som kvinna kunna bli vd på börsen
1. Tro på dig själv. Inse att du inte behöver kunna allt till 100 procent för att ta ett jobb.
2. Lägg stort fokus på att hitta rätt chef för just dig.
3. Odla nätverk med både killar och tjejer.
4. Säkerställ en hyggligt stabil hemmafunktion där ni turas om att ge varandra möjlighet att växa.
5. Leverera resultat oavsett om du är man eller kvinna.

LÄS ÄVEN: Årets börs-vd: Hon ska rubba maktbalansen på Stockholmsbörsen


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium