Fotograf: Mr Green

Svenska spelbolag annonserar för miljoner på pirat- och porrsajter

De svenska speljättarnas annonser dyker upp på delar av internet som alla andra bolag helst undviker.

Sveriges största digitala spelbolag spenderar varje år enorma summor på reklam, men pengarna hamnar inte enbart i tv-kanalernas fickor. Speljättarna pumpar även in miljoner i porrsidor och olagliga piratsajter. Annonser för både Betsson, Mr Green och Leo Vegas kan dyka upp på sidor som Pornhub, The Pirate Bay och en rad andra tvivelaktiga sidor. Detta skriver Di Digital. 

Speljättarna skyller på de bolag man anställt för att köpa annonsytor. Man uppger samtidigt att annonseringen strider mot bolagens egna interna regler. 

LÄS ÄVEN: Så föll geniet bakom drog- och mordportalen

Annonsförsäljningen för dessa bolag är komplex och tusentals underleverantörer är inblandade. Majoriteten av svenska bolag dyker dock inte upp på olagliga sajter, så uppenbarligen finns det andra metoder som gör att man slipper kopplas samman med dessa.

Malin Sparv-Rydberg, Betssons kommunikationschef, säger till Di Digital att bolagets avtal förbjuder att reklamen ska förekomma i stötande, olagliga eller obscena sammanhang. "Men vi kan inte kontrollera det. Däremot gör vi löpande och kontinuerliga uppföljningar."

Besöker du fildelningssajten The Pirate Bay möts du bland annat av annonser för Leo Vegas och Mr Green. Även på flera streamingtjänster som tillhandahåller olagligt material förekommer flera svenska spelbolags annonser. Här dyker ofta annonserna upp sida vid sida med reklam för diverse olika porrsajter.

Samtliga spelbolag som Di Digital intervjuar menar att det är underleverantörerna som gjort fel. Det är dock uppenbart att ett antal stora pirat- och porrsajter tjänat miljoner på de svenska bolagen.

LÄS ÄVEN: Sverige ska införa åldersgräns på sociala medier


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.