Fotograf: Cruise Automation

Biljätten lägger miljarder på nykläckt startup - som gör självkörande bilar rekordbilliga

General Motors vill vara en del av den digitala revolutionen - och nu satsar man stort på startup som kan göra alla bilar självkörande.

General Motors fortsätter att satsa stort på självkörande bilar. Bolaget har förvärvat startupen Cruise Automation som utvecklar teknologi för att omvandla existerande konventionella bilar till självkörande bilar. Bolagets startades först 2013 och har 40 anställda.

Prislappen för bolaget är ännu inte officiell. Enligt Fortune lär GM ha betalat över 1 miljard dollar, motsvarande 8 miljarder kronor, i aktier och kontanter för startupen. I praktiken innebär detta att biljätten betalar 200 miljoner per anställd. 

LÄS ÄVEN: Bröllopsstartupen som gick från älskad till hatad över en natt

"Fullt självkörande fordon kan ge våra kunder enorma fördelar i form av högre komfort, lägre kostnader samt förbättrad säkerhet för deras behov av daglig transport", menar General Motors-chefen Dan Ammann.

Satsningen kan vara värt det, att faktiskt omvandla befintliga bilar till självkörande enheter betyder att man hamnar långt före konkurrenter som i dag fortfarande håller på att utveckla egen teknologi. Att göra din egen bil självkörande ligger alltså inte långt bort.

Självkörande bilar blir dessutom betydligt billigare med Cruise Automation. Istället för att utveckla en helt ny teknik och bygga in den - och därmed höja priset rejält på hela bilen - kan man montera på bolagets teknik på taket och komma undan med att lägga på runt 50 000 kronor.

Biljätten har sedan tidigare investerat över 500 miljoner dollar i Lyft och Sidecar – konkurrenter till Uber - och verkar därmed vara redo att vara en del av den pågående tekniska revolutionen i bilbranschen.

LÄS ÄVEN: Facebook vill också vara Uber - tar patent på bildelningslösning


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant