Fotograf: Cruise Automation

Biljätten lägger miljarder på nykläckt startup - som gör självkörande bilar rekordbilliga

General Motors vill vara en del av den digitala revolutionen - och nu satsar man stort på startup som kan göra alla bilar självkörande.

General Motors fortsätter att satsa stort på självkörande bilar. Bolaget har förvärvat startupen Cruise Automation som utvecklar teknologi för att omvandla existerande konventionella bilar till självkörande bilar. Bolagets startades först 2013 och har 40 anställda.

Prislappen för bolaget är ännu inte officiell. Enligt Fortune lär GM ha betalat över 1 miljard dollar, motsvarande 8 miljarder kronor, i aktier och kontanter för startupen. I praktiken innebär detta att biljätten betalar 200 miljoner per anställd. 

LÄS ÄVEN: Bröllopsstartupen som gick från älskad till hatad över en natt

"Fullt självkörande fordon kan ge våra kunder enorma fördelar i form av högre komfort, lägre kostnader samt förbättrad säkerhet för deras behov av daglig transport", menar General Motors-chefen Dan Ammann.

Satsningen kan vara värt det, att faktiskt omvandla befintliga bilar till självkörande enheter betyder att man hamnar långt före konkurrenter som i dag fortfarande håller på att utveckla egen teknologi. Att göra din egen bil självkörande ligger alltså inte långt bort.

Självkörande bilar blir dessutom betydligt billigare med Cruise Automation. Istället för att utveckla en helt ny teknik och bygga in den - och därmed höja priset rejält på hela bilen - kan man montera på bolagets teknik på taket och komma undan med att lägga på runt 50 000 kronor.

Biljätten har sedan tidigare investerat över 500 miljoner dollar i Lyft och Sidecar – konkurrenter till Uber - och verkar därmed vara redo att vara en del av den pågående tekniska revolutionen i bilbranschen.

LÄS ÄVEN: Facebook vill också vara Uber - tar patent på bildelningslösning


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Aktierna som rusar och rasar i onsdagens rapportbonanza
  4. ABB:s vd får sparken – aktien rusar
  5. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare just nu – som alla vill jobba för
  5. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.