Fotograf: Cruise Automation

Biljätten lägger miljarder på nykläckt startup - som gör självkörande bilar rekordbilliga

General Motors vill vara en del av den digitala revolutionen - och nu satsar man stort på startup som kan göra alla bilar självkörande.

General Motors fortsätter att satsa stort på självkörande bilar. Bolaget har förvärvat startupen Cruise Automation som utvecklar teknologi för att omvandla existerande konventionella bilar till självkörande bilar. Bolagets startades först 2013 och har 40 anställda.

Prislappen för bolaget är ännu inte officiell. Enligt Fortune lär GM ha betalat över 1 miljard dollar, motsvarande 8 miljarder kronor, i aktier och kontanter för startupen. I praktiken innebär detta att biljätten betalar 200 miljoner per anställd. 

LÄS ÄVEN: Bröllopsstartupen som gick från älskad till hatad över en natt

"Fullt självkörande fordon kan ge våra kunder enorma fördelar i form av högre komfort, lägre kostnader samt förbättrad säkerhet för deras behov av daglig transport", menar General Motors-chefen Dan Ammann.

Satsningen kan vara värt det, att faktiskt omvandla befintliga bilar till självkörande enheter betyder att man hamnar långt före konkurrenter som i dag fortfarande håller på att utveckla egen teknologi. Att göra din egen bil självkörande ligger alltså inte långt bort.

Självkörande bilar blir dessutom betydligt billigare med Cruise Automation. Istället för att utveckla en helt ny teknik och bygga in den - och därmed höja priset rejält på hela bilen - kan man montera på bolagets teknik på taket och komma undan med att lägga på runt 50 000 kronor.

Biljätten har sedan tidigare investerat över 500 miljoner dollar i Lyft och Sidecar – konkurrenter till Uber - och verkar därmed vara redo att vara en del av den pågående tekniska revolutionen i bilbranschen.

LÄS ÄVEN: Facebook vill också vara Uber - tar patent på bildelningslösning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST