Fotograf: TT / Jae C. Hong

Världens yngsta dollarmiljardär: Festprissen som startade nya Facebook

”That's a million dollar idea” sa Snapchat-grundaren Evan Spiegel om sin nya app. Han kunde inte ana hur fel han hade. Snapchat värderas i dag till 16 miljarder dollar och själv är han världens yngste dollarmiljardär.

Snapchat har blivit internetgenerations favoritapp alla kategorier och har idag 100 miljoner användare som öppnar appen varje dag. Och den 25-årige grundaren Evan Spiegel är enligt Forbes världens yngste dollarmiljardär, med en förmögenhet på 2,1 miljarder dollar. Medgrundaren, 27-årige Bobby Murphy, ligger inte långt efter och är god för 1,8 miljarder dollar.

Hur kunde Stanford-studenten och partynissen Evan Spiegel skapa en sådan succé? En del av svaret ligger i att han har gått över lik. Elaka tungor hävdar också att appens snabba framgång berodde på att ungdomar plötsligt fick ett verktyg för att skicka sexrelaterat innehåll till varandra via mobilen – så kallad sexting.

Men faktum är ändå att 60 procent av alla amerikanska 13-34-åringar använder appen och att drygt 1 av 3 svenska tonåringar gör det. Och majoriteten av innehållet är helt klart oskyldigt.

Appen introducerades med namnet Snapchat våren 2011, tidigare hade appen marknadsförts under namnet Picaboo. Redan i april skickades cirka 8 miljarder meddelanden via appen per dag, en tillväxt få andra appar lyckats med.

Men det var inte bara Snapchats snabba framgångar som gjorde att strålkastarljuset riktades på Evan Spiegel. Han fick mycket uppmärksamhet när han inte bara en, utan två gånger nobbade miljarddollarbud från Facebook – först 1 och sedan 3 miljarder dollar år 2013. Buden gjorde det uppenbart att Mark Zuckerberg verkligen trodde på idén.

LÄS ÄVEN: Facebook köper Dicaprio-appen - tydlig markering mot Snapchat

Evan Spiegel har också skapat eko i privatlivet. Han är känd för vilda fester, snabba lyxbilar, moderiktig klädstil och en snabbt skiftande civilstatus – han ryktas bland annat ha dejtat den amerikanska popstjärnan Taylor Swift.

Som son till två Ivy League-utbildade advokater är Evan Spiegel van vid ett liv i lyx och flärd. Han växte upp i fashionabla Pacific Palisades i Los Angeles och regelbundna semesterresor och fina bilar var mer regel än undantag. 

Mycket fester blev hans signum redan under grundskolan. Partyintresset avtog knappast när han började på Stanford och blev aktiv i studentföreningen Kappa Sigma. 2014 publicerade bloggen Gawker ett antal mejl där han raljerade över kvinnor och gav uttryck för homofobi. Snapchat-grundaren såg inget annat val än offentlig avbön, där han kallade sig själv ”idiot”.

Blott 25 år gammal har han redan hunnit hantera stämningar från flera personer under Stanfordåren. En av stämningarna kom från systrarna Sarah och Elizabeth Turner. Duon ställde upp på bilder för den första versionen av appen i tron om att det rörde ett skolprojekt. Bilderna ska länge ha använts i marknadsföringen utan ersättning. Värre är att systrarna hävdar att bilderna redigerats för att de skulle se nakna ut.

En annan stämningsprocess rör Sigma Kappa-kompisen Frank Reginald ”Reggie” Brown IV. Denne hävdar att det var han som kläckte affärsidén, men att Evan Spiegel startade ett bolag bakom ryggen på honom ihop med Bobby Murphy. ”Reggie” ville ha en ersättning i storleksordningen 500 miljoner dollar, enligt Business Insider. Snapchat hävdade att det inte var Frank Reginald Brown som kommit på idén. Till slut gick man med på en ekonomisk uppgörelse. 

Kopplat till den gick Snapchat också ut med en pressrelease där man gav ”Reggie” ett tydligt erkännande för att han kom på idén samt tackade honom för hans insatser med att få ”applikationen att lyfta”.

Med tanke på allt det kan man säga att Evan Spiegels liv liknar en annan ung mångmiljardär - Facebook-grundaren Mark Zuckerberg. Tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss hävdade länge att Mark Zuckerberg stulit deras snarlika affärsidé ConnectU under tiden på Harvard. Rättsprocessen slutade med att tvillingarna fick Facebook-aktier för 65 miljoner dollar.

LÄS ÄVEN: Snapchats nya inkomstkälla - dags att betala för att spy regnbågar

Likheterna är fler. Båda bolagen tog cirka 4 år på sig att omsätta 300 miljoner dollar. Snapchat omsatte cirka 50 miljoner dollar 2015 och räknar med att 300-350 miljoner dollar 2016.

Värderingen är också snarlik med tanke på att Facebook värderades till 15 miljarder dollar fyra år efter att tjänsten introducerats.

Det råder inget tvivel om att Snapchat stressar Facebook. Snapchat är hack i häl och är uppe i 8 miljarder videovisningar per dag i mars, vilket kan jämföras med att Facebook låg på samma nivå under Q3 2015.

Evan Spiegel hoppade av studierna för att starta Snapchat 2011 strax innan han skulle slutföra en examen i produktdesign. Totalt har Snapchat fått in 1,4 miljarder dollar sedan dess. Då Snapchat tog in 538 miljoner dollar i maj 2015 landade värderingen på 16 miljarder dollar. För ett par dagar sedan gick Fidelity Investments in med 175 miljoner dollar till samma värdering.

Det skulle kunna tolkas som illavarslande att värderingen inte rört sig en tum på nära ett år. Då ska man komma ihåg att bolag som cityguiden Foursquare nyligen tagit in pengar till en lägre värdering än tidigare rundor, enligt re/code.

Man får heller inte glömma att Evan Spiegel är i full färd med att skapa vad som kan liknas vid ett reklammaskineri.

Han har bland annat en idé om att reklam ska visas vertikalt på mobilen – i en intervju med Adweek hävdar han att vertikala annonser i mobilen ger 9 gånger mer engagemang hos mottagaren än horisontella motsvarigheter. 

Snapchat har också utvecklat en rad reklamformat. Alltifrån sponsrade selfies till att det går att marknadsföra sig via olika kanaler i plattformen Discover. Den sjösattes 2015 och ger annonspartners möjlighet att lägga ut texter, bilder och videos som varar i 24 timmar.

Han tänker också införa 3D-annonser och likt dejtingappen Tinder ska använderen kunna ”swipa” för att få mer information om en produkt.

Men allt är inte allt guld och gröna skogar hos Snapchat precis. Företaget har lyckats rekrytera en rad tunga nyckelpersoner. Flera av dessa har dock lämnat kort efter.

Emily White var kanske den allra hetaste rekryteringen. Hon hoppade av som Instagrams affärsdirektör 2014. Det dröjde endast till våren 2015 innan hon hoppade av Snapchat. Det hjälpte inte att bolaget bara dagar innan säkrat en finansiering på 200 miljoner dollar från den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

Rykten gör gällande att hon ville styra bolaget mer än vad Evan Spiegel insåg. Hennes avhopp har väckt frågetecken om vart Snapchat är på väg samt hur kapabel Evan Spiegel egentligen är. Andra menar att Evan Spiegel som fyller 26 i juni lär sig varje dag och att han befinner sig i en mognadsprocess som företagsledare.

LÄS ÄVEN: Snapchat planerar flera uppdateringar - kan bli ett hårt slag för Facebook


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.