AP-fonderna har investerat miljarder i kärnvapenbolag

AP-fonderna har återigen pumpat in miljarder i vapenbolag som har tydliga kopplingar till kärnvapen.

ETISK KOMPASS?
Fyra AP-fonder äger aktier för 4 miljarder kronor i bolag med stark koppling till kärnvapentillverkning. Detta visar en granskning i Di. Redan hösten 2007 visade tidningen att flera av fonderna hade investerat i bolag med kärnvapenkopplingar, men då gällde det bara 1,5 miljarder. Nyheten resulterade i att både staten och samhället satte press på fonderna som då gjorde sig av med innehaven. Men nu vilar pensionspengarna åter i kärnvapenkorgen och denna gång handlar det om en mer än dubbelt så stor summa.

Fjärde AP-fonden står för den största delen av det tvivelaktiga innehavet, fonden har investerat 1,4 miljarder i bolagen med kärnvapenkopplingar. Näst på tur kommer Andra AP-fonden som investerat 1 miljard. Både Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden äger exempelvis aktier i Raytheon, världens största missiltillverkare, skriver Di. Flera av fonderna har dessutom investerat i  BAE Systems, som är Europas största försvarskoncern, och Northrop Grumman, en amerikansk vapenjätte.

Läs mer om fonder på VAFinans.se

ÖKAD FLYG-KONKURRENS
Finnair skärper konkurrensen med SAS och försöker nu locka fler resenärer från Sverige till bolagets utökade flighter till Asien. (SvD)

LÄS ÄVEN: Ryanairs kovändning: nytt charterjet har bara business class-säten

L-SKEPSIS
De 300 miljarder som höghastighetståg skulle kosta kan användas smartare, skriver sex regionala företrädare för Liberalerna i en debattartikel. (DI)

KARTAN RITAS OM
Landets 21 län blir sex storregioner enligt förslag från regeringens utredare. (DN)

LÖNEKONFLIKT
Industrins lönemärke riskerar att försenas, vilket bäddar för konflikter. (DN)

LÄS ÄVEN: Undersökning: Två tredjedelar tror felaktigen att de är underbetalda

BARA UTBILDNING RÄCKER INTE
Utbildning i sig kommer inte att räcka för att råda bot på den höga arbetslösheten bland utrikes födda, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv i en debattartikel. (DI)

HEMNETAFFÄR GRANSKAS
Konkurrensverket inleder en särskild granskning av Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet då affären skulle kunna leda till försämringar för konsumenterna. (DI)

LÄS ÄVEN: Världens populäraste bostäder på Airbnb


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST