AP-fonderna har investerat miljarder i kärnvapenbolag

AP-fonderna har återigen pumpat in miljarder i vapenbolag som har tydliga kopplingar till kärnvapen.

ETISK KOMPASS?
Fyra AP-fonder äger aktier för 4 miljarder kronor i bolag med stark koppling till kärnvapentillverkning. Detta visar en granskning i Di. Redan hösten 2007 visade tidningen att flera av fonderna hade investerat i bolag med kärnvapenkopplingar, men då gällde det bara 1,5 miljarder. Nyheten resulterade i att både staten och samhället satte press på fonderna som då gjorde sig av med innehaven. Men nu vilar pensionspengarna åter i kärnvapenkorgen och denna gång handlar det om en mer än dubbelt så stor summa.

Fjärde AP-fonden står för den största delen av det tvivelaktiga innehavet, fonden har investerat 1,4 miljarder i bolagen med kärnvapenkopplingar. Näst på tur kommer Andra AP-fonden som investerat 1 miljard. Både Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden äger exempelvis aktier i Raytheon, världens största missiltillverkare, skriver Di. Flera av fonderna har dessutom investerat i  BAE Systems, som är Europas största försvarskoncern, och Northrop Grumman, en amerikansk vapenjätte.

Läs mer om fonder på VAFinans.se

ÖKAD FLYG-KONKURRENS
Finnair skärper konkurrensen med SAS och försöker nu locka fler resenärer från Sverige till bolagets utökade flighter till Asien. (SvD)

LÄS ÄVEN: Ryanairs kovändning: nytt charterjet har bara business class-säten

L-SKEPSIS
De 300 miljarder som höghastighetståg skulle kosta kan användas smartare, skriver sex regionala företrädare för Liberalerna i en debattartikel. (DI)

KARTAN RITAS OM
Landets 21 län blir sex storregioner enligt förslag från regeringens utredare. (DN)

LÖNEKONFLIKT
Industrins lönemärke riskerar att försenas, vilket bäddar för konflikter. (DN)

LÄS ÄVEN: Undersökning: Två tredjedelar tror felaktigen att de är underbetalda

BARA UTBILDNING RÄCKER INTE
Utbildning i sig kommer inte att räcka för att råda bot på den höga arbetslösheten bland utrikes födda, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv i en debattartikel. (DI)

HEMNETAFFÄR GRANSKAS
Konkurrensverket inleder en särskild granskning av Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet då affären skulle kunna leda till försämringar för konsumenterna. (DI)

LÄS ÄVEN: Världens populäraste bostäder på Airbnb


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.