Digitala storebror: 15 saker big data vet om dig

Din telefon, dina sociala nätverk och din mataffär vet mer om dig än många av dina närmsta vänner gör.

I en kolumn i Forbes skriver Brendan Marr om hur världens företag med hjälp av big data redan vet betydligt mer om dig än du tror. Marr skriver ofta om hur ett datadrivet samhälle innebär vissa förskjutningar av vår digitala integritet och detta handlar även denna text om. Utifrån detta och ett antal tidigare artiklar på VA.se har vi nu sammanställt en lista över saker som internet redan vet om dig.

1. Den första är självklar. Google vet vad du har googlat på. Redan här vet nog internet mer om dig än du själv gör. Kommer du ihåg vad du googlade på förra året? Kommer du ihåg vid vilken tid? Allt detta spelar in när Google bestämmer vilka annonser som ska synas i just dina flöden. Och dessutom vet din internetoperatör exakt vilka hemsidor du har besökt, även dem du besökt när du varit "inkognito". Det finns dock en sökmotor som inte snokar, den kan du läsa om här: Utmanarna som tröttnat på jättarnas snokande

2. Google vet din ålder och ditt kön, i alla fall i de flesta fallen. Sökmotorn kan känna till detta även om du inte har berättat om det. Sökmotorn registrerar även vilka intressen du har, men dessa kan du gå in och ändra om du vill. All denna information används också för att styra annonser.

3. Facebook vet hur det står till i ditt förhållande. Bolaget har visat att de med imponerande precision kan förutse om ditt förhållande kommer hålla eller inte. Bolaget baserar detta på hur du beter dig på sajten.

4. Google, Facebook, Instagram, och säkert flera andra appar, vet var du befinner dig, var du har varit, var du bor och var du jobbar. Du delar med dig av din information vid så många olika tillfällen att det är lätt för bolagen att kartlägga ditt vardagliga liv. Dessutom laddar du upp bilder när du är på semester, så självklart vet de även vilka stränder och städer du har besökt.

5. Din stad vet var din bil varit, i alla fall om det finns trafikkameror. Denna information är tillgänglig för exempelvis polisen.

LÄS ÄVEN: Windows 10 ska låta föräldrar leka Storebror - automatiska mail om barnens datorvanor

6. Din telefon vet istället hur fort du faktiskt åker i denna bil. Du vet funktionen i Snapchat där du kan visa direkt hur fort du rör dig? Det är för att din telefon redan vet, den mäter det redan innan du frågade. Denna information delas inte med polisen, vilket många nog är glada över, lägger Marr till.

7. Visa och Mastercard vet vad du köper. De vet dessutom var och när du köper det. Så även ditt kreditkortsbolag har troligtvis koll på var du bor - och vad du äter för mediciner. 

8. Din mataffär vet vilka märken du gillar. Mataffärer samlar oändliga mängder data. De har koll på vad du köper, hur ofta du köper det, vad din matbudget är och vilka tider du väljer att handla. Egentligen är det nog ganska enkelt för din mataffär att ta reda på dina arbetstider, hur din ekonomi ser ut och din civilstatus. Handlar du alltid för en portion? Affären vet. Sen, precis som alla punkter på denna lista, är det ju inte säkert att affärena ännu har lyckats utveckla ett sätt att hantera all denna data.

LÄS ÄVEN: Microsoft erkänner: Vi samlar in din data - även om du inte vill det

9. HR-avdelningen kan veta när du är på väg att säga upp dig. Ett mjukvarubolag i USA har skapat en algoritm som analyserar texter anställda skriver på jobbet och kan förutsäga om den anställde är på väg att säga upp sig.

10. Ditt apotek och din mataffär vet oftast att du är gravid innan din familj vet det. 

11. Netflix vet vad du tycker om att titta på, Spotify vet vad du lyssnar på och Youtube kommer ihåg varenda video du har tittat på - och allt du sökt på. Så nästan hela din kulturkonsumtion är kartlagd. 

12. Dina barns leksaker kan tala om för sina moderbolag vad ditt barn gör. Har du köpt en smart leksak eller ett dataspel som ditt barn kan prata med? Somliga av dessa prylar skickar vidare informationen till sina tillverkare.

13. Flera bolag vet om du är i en tuff ekonomisk situation - och säljer informationen vidare så att du ska få upp reklam för exempelvis sms-lån i ditt flöde. Denna typ av affär har blivit allt vanligare i USA, men det är oklart exakt hur långt utvecklingen har kommit i Sverige. En sak är dock säker, all information storbolagen vet om dig kan säljas vidare och kommer att styra vilka annonser du ser.

14. Facebook vet hur lycklig, intelligent och emotionellt stabil du är. Bolaget analyserar nämligen exakt vad du trycker like på.

15. Dina appar vet vilka du känner. Flera stora appar - både spel- och chatt-varianter - ber att få tillgång till din kontaktlista och din geografiska position. Vissa appar använder till och med din mikrofon för att spela in vad som händer omkring dig när du använder dem. 

LÄS ÄVEN: Så skyddar appen dig från all övervakning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST