Fotograf: Peeple

Nu lanseras appen alla hatar - som låter dig sätta betyg på andra människor

Peeple lanserades i måndags i Nordamerika, med flera ändringar som ska göra det mer lättsmält att låta sig utvärderas av andra människor på internet.  

Den kontroversiella appen Peeple låter användare ge omdömen på andra människor med en skala från 1 till 5. I måndags lanserades appen i Nordamerika.

Sedan appen utannonserades i oktober har skaparna fått bemöta en ordentlig kritikstorm. På Peeples facebook-sida är det fullt av negativa kommentarer som ifrågasätter det etiska i att reducera människor till siffror, och att lagra negativa omdömen från andra människor för alltid.  

LÄS ÄVEN: Tinders nya funktion låter dig bli matchmaker åt dina vänner

På Peeples hemsida forthepeeple.com uttrycks en annan infallsvinkel: Peeple är till för folket; karaktär och personlighet ska göras till en ny valuta som gör det lättare att välja rätt i jobbet och i privata relationer.


Youtube-klippet: Julia Cordray, vd och medgrundare för Peeple, berättar om appen på tv-programmet Dr. Phil 16 oktober 2015.

Som svar på kritiken som följt appen har det ursprungliga konceptet för Peeple förändrats en del. Det är inte längre möjligt att skapa profiler åt andra än sig själv – i den nya versionen måste man alltså själv skapa ett konto för att kunna bli utvärderad. Dessutom finns det nu möjlighet att dölja negativa kommentarer, skriver Buzzfeed. Dock kommer man kunna se dolda kommentarer som användare av en premiumversion av appen. Slutligen är det nu möjligt att rapportera och blockera användare som missbrukar appen.

När appen nu för första gången är tillgänglig för en större allmänhet återstår det att se om den kommer utvecklas till en plats för att konstruktivt utveckla sitt rykte på internet eller ett forum för nätmobbing, skriver Time Business. 

LÄS ÄVEN: 60 appar, en halv miljard nedladdningar - och 5 anställda


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.