Fotograf: Youtube

Goodyears sci-fi-koncept: bilarna svävar på smarta sfäriska däck

Med datorer bakom ratten behöver däcken inte längre vara så enkelspåriga. Goodyears vision för framtiden är bilar som svävar över klotformade däck. 

Dagen närmar sig då det inte längre sitter en mänsklig förare vid ratten. Goodyears vision ser ut som om den är tagen ur en science fiction-film, men bolaget menar att utvecklingens kugghjul snurrar snabbare än man kan tro. Goodyear har redan tagit fram ett koncept anpassat till framtidens självkörande bilar.

LÄS MER: Google storseger: Deras självkörande bilar nu legala förare i USA

Med datorer vid ratten innan slutet på årtiondet finns det utrymme för visioner som tidigare inte varit möjliga. På Geneva International Motor Show förra veckan presenterade Goodyear framtidsdäcken som deras konceptutvecklare jobbat på, så kallade Eagle-360. Till skillnad från traditionella däck är de futuristiska däcken sfäriska.

GoodYear visar upp konceptet som exempel på sin innovativa tankeprocess.

Följ Goodyears aktie på VA Finans.

Sfäriska däck skulle innebära mycket större rörlighet och kontroll, men kräver tekniska lösningar som ännu inte är möjliga. Goodyear ser framför sig att magnetism används som i svävande tåg för att låta ett bilchassi färdas med hjälp av sfäriska däck. På sätt är däcken och bilen inte fysiskt sammankopplade utan chassit svävar ovanpå däcken.

Ytterligare en anledning till varför sfäriska däck inte varit möjligt tidigare är att med däck som kan röra sig i alla riktningar blir förarskap för avancerat för människor, men med datorer som styr bilarna är det inte längre en begränsning.

LÄS MER: Uber-konkurrenten plockar in 4 miljarder - satsar på självkörande taxi

Än så länge är de sfäriska däcken på ett konceptuellt stadium, men Goodyear har också planerat ny teknologi för den mer omedelbara framtiden. IntelliGrip, som ser ut som traditionella däck, ska bland annat utrustas med sensorer som mäter väder och väglag som sedan skickas vidare till bildatorn och andra bilar i närheten, skriver CNN Money. Sådan information kommer bli desto mer värdefull när förarlösa bilar slår igenom tror GoodYear. 

LÄS MER: Nya Volvo-bilar får superdator i bakluckan

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant