Helena Stjernholm tog över Industrivärden sedan både vd:n Anders Nyren och styrelseordföranden Sverker Martin-Löf fick gå efter SCA-skandalen. Fotograf: TT / Yvonne Åsell

Årets börs-vd: Hon ska rubba maktbalansen på Stockholmsbörsen

Helena Stjernholm vet precis vad hon vill göra som Industrivärdens nya vd – rubba maktbalansen. Fler kvinnor i styrelserna och mindre korsägande är redan på gång.

"Otroligt intensivt och mycket spännande.” Helena Stjernholm drar efter andan inför frågan hur hennes senaste halvår varit, som om hon blev andfådd bara av tanken.

Att det varit mycket att sätta sig in i som ny vd för maktbolaget Industrivärden efter att ha tillbringat 17 år (i princip hela sin karriär) i en betydligt mer undanskymd roll på IK Investment Partners är förmodligen den här tidningens största underdrift.

Den främsta skillnaden är dock inte uppgiften, utan ljuset. ”Detta är en mycket mer offentlig roll än jag är van vid. Det är den största skillnaden. Det får man lära sig hantera”, säger hon.

HELA LISTAN: Näringslivets 111 mäktigaste kvinnor 2016

"Jag försöker vara öppen och transparent, men uttala mig där det relevant." Och det budskap hon vill föra fram är att basen i Industrivärden är bra. Men. Det finns ett antal saker att förändra, framför allt inom kultur, mångfald och styrning.

”Jag lyfter upp vikten av valberedningsarbetet. Vi jobbar också på att bredda vårt nätverk av kompetenta personer."

Nu sitter hon själv som ordförande i valberedningarna för Handelsbanken, SCA, Skanska och SSAB. Industrivärden har valberedningsrepresentation i alla åtta innehavsbolagen.

"Vi har minoritetsposter, men det är stora poster och därför har vi ett stort ansvar", motiverar hon.

Det är tydligt att nätverkskorruptionens tid är över. Helena Stjernholm utgår från funktion snarare än person. Hon nämner två nya personer i Handelsbankens styrelse som exempel: "Kerstin Hessius och Karin Apelman är två otroligt bra och kompetenta per- soner, valda för sin kompetens. Vi har inte haft dem i sfären innan."

STYRELSEPROFFS: 16 mäktigaste styrelseproffsen 2016

Att öppna upp sfären för nya människor och ökat samarbete med övriga ägare i innehavsbolagen är ett av hennes huvuduppdrag. "Absolut! Vi ska inte göra revolution. Men evolution."

Att vikta om portföljen mot även mindre företag är en annan ny giv, samt att lösa upp det korsvisa ägandet. Även om hon passar lite lagom på den frågan: "Det är en ägarfråga. Men SCA sålde sina aktier i Industrivärden under förra året vilket jag tycker är positivt."

Jämställdheten då. Faller den inom vad Helena Stjernholm anser "relevant att uttala sig om"? Jodå. "Finansbranschen är väldigt ojämställd, framför allt på högre nivåer. Men det är ingen tvekan om att det går åt rätt håll. I de stora börsbolagen är vi snart på de 40 procent kvoteringshotet gäller."

Vad beror det på – ökad insikt eller hotet?
"Kombinationen kanske. Hotet om kvotering har hjälpt insikten. Jag är inte för kvotering, men över lag behövs större mångfald. Alla har att vinna på fler perspektiv. Man behöver inte ha varit börs-vd för att sitta i ett börsbolags styrelse."

LÄS ÄVEN: Studie: Mäns förmågor överskattas - kvinnors underskattas


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST