Fotograf: TT / Karin Olander

Svenske vd:n har kört ryska biljätten i botten - nu får han sparken

Trots framgångar på tidigare bolag har nu svenske Bo Andersson gjort den ryska biljätten till en riktigt sorglig historia.

Rysslands största fordonstillverkare Avtovaz, som bland annat äger klassiska Sovjetbilmärket Lada, kommer nu säga upp svenske vd:n Bo Andersson. Beslutet kommer att fattas vid ett styrelsemöte senare den här månaden, skriver Wall Street Journal. Bakgrunden är stora förluster och missnöje med hur koncernen rattas.

Bo Andersson är en riktig tungviktare inom den globala fordonsindustrin och har tidigare bland annat varit chef inom General Motors. Beslutet att han får lämna den ryska fordonsjätten kom oväntat för honom, säger tidningens källor.

Bo Andersson var den första utländska medborgaren som blev chef för Avtovaz. Chefsposten har han haft sedan 2014 och han har i likhet med andra uppdrag han haft tidigare gått hårt fram med besparingar. Innan dess hade han vd-jobbet på fordonsjätten Gaz, ett bolag där han snabbt lyckades vända en förlust till vinst, bland annat genom att sparka 25 000 anställda.

LÄS TIDIGARE RAPPORTER OM AVTOVAZ: Kris för Putins svenske vän - gör mångmiljardförlust

"Nu behöver vi byta person", säger Sergei Chemezov, vd för det statliga konglomeratet Rostec och mångårig vän med president Vladimir Putin, till affärstidningen. Chemezov uppger att han är missnöjd med hur svensken har rattat biltillverkaren i samband med den ekonomiska nedgången. Det huvudsakliga skälet till att han skall få gå är emellertid förra årets storförlust, enligt Chemezov.

Den ryska bilmarknaden har rasat kraftigt i spåren av sanktioner och försvagad rysk ekonomi. Förra året minskade försäljningen med 36 procent till 1,6 miljoner fordon. Avtovaz kommande räddningspaket blir i så fall det andra som bolaget behövt sedan 2009.

En annan svensk utlands-vd som det däremot går mycket bra för just nu är vd:n på amerikanska konglomeratet 3M, Inge Thulin. Med 90 000 anställda bakom sig lyckades Thulin göra 2015 till ytterligare ett succéår, och utdelningen höjdes för 58:e året i rad. Malmösonen har varit i bolaget sedan 1979, då han började arbeta på Götebors-kontoret.

LÄS ÄVEN: USA:s mäktigaste svensk: "Allt är större i USA - lönen också"

Likaså Ralph Lauren har nyligen fått en svenska vd. När grundaren Ralph Lauren i höstas tog ett steg tillbaka var det till förmån för Stefan Larsson, som närmast kom från GAP och även jobbat på Hennes & Mauritz.

LÄS ÄVEN: Efter 50 år lämnar Ralph Lauren över till "exceptionellt talangfull" svensk


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.