Darja Isaksson, årets mäktigaste opinionsbildare. Fotograf: Lindsten & Nilsson

12 mäktigaste opinionsbildarna 2016

De sätter agendan i det svenska näringslivet.

1. Darja Isaksson, 40
Strateg

Läs artikeln om Darja Isaksson i senaste numret av Veckans Affärer - och snart även på webben.

2. Magdalena Andersson, 49
Finansminister, Socialdemokraterna
Nu har alla glömt de tomma ladorna. Som finansminister får hon i stället svara på hur den svenska ekonomin kommer påverkas av invandringen och vilka partier som faktiskt vill vara med på hennes budget.

3. Amanda Lundeteg, 31
Vd, Allbright
Hennes skämslista ska punktera gubbväldet. Allbrights rapporter sammanfattar läget i det svenska näringslivet och gör det omöjligt för någon att påstå att jämställdhet är en fråga vi kan lägga bakom oss.

4. Anna Kinberg Batra, 45
Partiledare, Moderaterna
Kanske får vi en kvinnlig statsminister redan i år. Anna Kinberg Batra inledde sin politiska karriär redan som trettonåring och nu utmanar hon en regering som snart inte längre kan enas om någonting.

5. Anna Felländer, 39
Digitaliserings- och framtidsekonom, Swedbank
Digitaliseringsgurun som blivit mediernas givna val så fort den digitala framtidens ska diskuteras. Har gått från att vara chefsekonom till att få en helt ny typ titel - framtidsekonom.

6. Seher Yilmaz, 30
Ordförande, Rättviseförmedlingen
Hon låter inte någon komma undan med ursäkten att det saknas kvalificerade kandidater som inte är vita män. Hon ser till att rekryteringslistorna blir både längre och mer varierade och har fått uppdrag från både SVT, Kulturhuset och Riksteatern.

7. Caroline af Ugglas, 57
Vice vd, Svenskt Näringsliv
Med ansvar för den samhällspolitiska verksamheten är det hon som pekar ut riktningen och ser till att 60 000 medlemsföretag kan "verka och växa".

8. Lotta Edling, 45
Chefredaktör, Dagens Industri
Hon sätter agendan på näringslivet största tidning och ser till att Wolfskandalen, vårbudgeten och högerspaltens artiklar om ryska miljardärer alla får ta plats.

9. Elisabeth Thand Ringqvist, 43
Ordförande, Svenska riskkapitalföreingen
Opinionsbildaren som springer åt andra hållet än många på denna lista. Hon vill helst inte se någon kvotering och har tidigare kämpat för att få igenom ett svagare anställningsskydd.

10. Clara Henry, 21
Youtubestjärna
Hennes Youtubekarriär har tagit ordentlig fart och sponsorerna har hängt på. Med
pengarna kommer också kritiken. SVT har satsat på att granska reklamen i sociala medier och hon är en av dem som anklagats för smygreklam. Som svar grillar hon SVT ordentligt och står upp för hela Youtubevärlden.

11. Carina Lundberg Markow, 56
Chef ansvarsfullt ägande och ansvar, Folksam
När Michael Wolf åkte ut med huvudet före från Swedbank var det hon som fick uttala sig för storägaren Folksams räkning. Hon räds inte att ställa krav – en ny vd ska vara på plats snarast.

12. Sophie Nachemson Ekwall, 51
Forskare, Handelshögskolan
Ekonomijournalisten som blivit forskare. Hennes senaste bok handlar om aggressiva
uppköp av svenska storbolag, men innan dess har hon hunnit gräva upp skelett hos både Skandia och ABB. När hon inte studerar svensk bolagsstyrning debatterar hon AP-fonder med Per Bolund.


VÄGVISARE
Inga-Britt Ahlenius, 76
Sveriges främsta korruptionsjägare. År 1999 var hon med och avsatte EU-kommissionären Jacques Santer och flaggade för bara några år sedan om att korruptionen i Sverige är betydligt mer utbredd än vad de flesta tror.

Amelia Adamo, 69
Tidningssveriges största stjärna som på vägen lyckats göra många upprörda, inte minst när hon kallade 80-talisterna lata och bortskämda. Nu har hon tagit plats i flera styrelser, men brinner också fortfarande för sina magasin.

Gudrun Schyman, 67
Nog skapar man opinion när man bränner pengar. Man skapar dock ännu mer opinion när man tvingar samtliga svenska politiker att ta ställning till feminism och vinner väljare från alla stora partier.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST