Lena Apler, årets mäktigaste entreprenör. Fotograf: Ciprian Gorga, Collector

16 mäktigaste entreprenörerna 2016

Allt fler drömmer om att bli entreprenörer - och här är nådra av Sveriges starkaste förebilder.

1. Lena Apler, 64
Collector & Collector Bank
Förra året hann hon både dra i gång sin bankverksamhet och gå in på börsen. Sedan introduktionen i juni har bolaget klättrat över 100 procent och är nu störst på Mid Cap-listan. Förhoppningsvis gör framgångarna att börsen lyssnar på vad Lena Apler har att säga om jämställdhet: "Det är en självklarhet, en hygienfaktor."

2. Helena Casserlöv-Kvist, 49
Meritmind
Vid sekelskiftet grundade hon konsultbolaget som sedan dess har växt explosionsartat. Med sina 250 medarbetare jobbar hon för att ekonomiföretag ska få in mer kvalificerade medarbetare.

3. Ann Burgaz, 57
The Wineagency

Läs artikeln om Ann Burgaz i senaste numret av Veckans Affärer - och snart även på webben.

4. Åsa Inde, 55
Team Olivia
Från början var Olivia bara ett litet bemanningsföretag. Men med tiden har verksamheten övergått till personlig assistans och äldreomsorg. Olivia växer och växer, bara på ett år har företagets omsättning ökat med 500 miljoner.

5. Kristina Lindhe, 57
Lexington
Efter en mycket upptrissad börsintroduktion är det USA-inspirerade inredningsföretaget Lexington tillbaka på sin teckningskurs. Märket har spridit sig världen över och sedan i julas kan man bland annat hitta det på andra sidan jordklotet i Singapore.

LÄS ÄVEN: Så byggde hon en ny svensk klassiker och blev en riktig börsfavorit

6. Renée Voltaire, 50
Renée Voltaire
Hon har fyllt en stor plats i mångas hjärtan med sitt hälsosamma matsortiment och sina tolv kokböcker. Och på tal om att fylla hjärtan, nu får hon även en plats på Apotek Hjärtats nylanserade matavdelning.

7. Kristina Bardh, 67
Kosmo
I fjol köptes vård- och omsorgsföretaget upp av det norska vårdbolaget Norlandia. Hon startade företaget 1992 för att bevisa att äldrevården kunde göras bättre och mer effektiv – och det har hon lyckats med.

8. Fredrika Gullfot, 48
Simris Alg
Alger har många användningsområden, de kan användas som biobränsle, i cancerbehandlingar och för att rena vatten. Trots att det var svårt att välja riktning i början, bestämde sig den algodlande före detta KTH-forskaren till slut att hon skulle använda sina alger till omega 3-oljor.

LÄS ÄVEN: Hennes alger har potential att förändra världen

9. Sofie Lundström, 32
Toborrow
Hennes plattform där privatpersoner lånar ut pengar till småföretag blev snabbt en snackis och en hit bland både kapitaltörstande bolag och privatpersoner med extra
pengar i fickan. De som däremot varit tveksamma är investerarna, intäkterna har än så länge varit lite väl blygsamma.

10. Monica Lindstedt, 62
Hemfrid
Dubbelentreprenör som först var med och drog i gång Metro och sedan startade ett av Sveriges första hemserviceföretag.

11. Ida Backlund, 31
Rapunzel of Sweden
För nio år sedan började hon sälja löshår till sina kompisar. Rapunzel kan bara kallas för en framgångssaga – i dag har bolaget en halv miljon kunder och en omsättning på 116 miljoner.

12. Annika Eklund & Marie Eklund, 46 resp 49
Bolon
Systrarna Eklund sopade golvet med konkurrenterna när de blåste liv i sitt familjeföretag som tillverkar vävda golv av vinyl.

14. Stina Honkamaa Bergfors, 43
United Screens
Som Sverigechef för Google var hon på allas läppar, men vad hände sedan? Hon startade eget och nu har bolaget som ska hjälpa Youtubekreatörer att maximera sina intäkter satt fart.

15. Jessica Nilsson, 31
Hellofresh

I dag är hon riskkapitalist, men karriären tog fart på riktigt som entreprenör. Tillsammans med två vänner startade hon Hellofresh, en matkasse som redan blivit ett miljardbolag.

16. Stina Ehrensvärd, 48
Yubico
Säkerhet på nätet har knappast blivit en mindre het fråga sedan förra året och ett stort svenskt framtidshopp är hennes Yubikey. Bland kunderna finns redan både Google, Facebook och det amerikanska försvarsdepartementet.

LÄS ÄVEN: Från träkojan till Silicon Valley

VÄGVISARE
Barbara Bergström, 69
Internationella Engelska Skolan
Läraren som blev mångmiljonär genom att starta skolboksexemplets skola.

Christina Wahlström, 75
Mama Mia
Barnmorskan tröttnade på landstingets dåliga villkor och grundade Skandinaviens största och första privata kvinno- och barnhälsomottagning.

Gudrun Sjödén, 74
Gudrun Sjödén
Kulturdamen och kläddesignern som öppnade sin första butik 1976. I dag omsätter företaget 750 miljoner.

Filippa Knutsson, 50
Filippa K
Startade designsuccén som blivit en del av den globala modekartan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.