Helena Stjernholm, årets mäktigaste börs-vd. Fotograf: TT / Yvonne Åsell

16 mäktigaste börs-vd:arna 2016

Samtliga kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen - och några av de kvinnor som var först in på spelplanen.

1. Helena Stjernholm, 45
Vd, Industrivärden

Läs artikeln om Helena Stjernholm här.

2. Annika Falkengren, 53
Vd, SEB

SEB:s koncernchef konstaterade själv att hon vore en perfekt programledare för "Lyxfällan" – banken har tackat nej till vart tionde bolån det senaste året. Banken fortsätter att prestera bra och det är tydligt att hon förtjänar sin höga inkomst på 30 miljoner kronor om året. Nu ska hon se till att det går ännu bättre och det är digitaliseringen som blir nyckeln.

3. Birgitte Bonnesen, 59
Vd, Swedbank

Efter att Michael Wolf blivit petad fick danskan hoppa in som tillförordnad vd. Van att städa upp är hon efter att ha varit chef för bankens tidigare problemtyngda verksamhet i Baltikum.

4. Allison Kirkby, 48
Vd, Tele 2
Skotskan gick från finanschef till vd för Kinneviksfärens teleoperatör för ett halvår sedan. Hon känner sig säkert extra hemma i en miljö som Stenbeckfamiljen, tidigare har hon haft toppjobb hos andra mogulfamiljer som Murdochs och Bransons hemma i Storbitannien.

5. Susanna Campbell, 42
Vd, Ratos
Har jobbat på Ratos sedan 2003 och varit vd sedan 2012. Nyligen bestämde hon sig för att vidga sina vyer när hon valde att bli ny styrelseledamot i Teliasonera. 2012 var hon etta på den här listan och Näringslivets mäktigaste kvinna.

6. Biljana Pehrsson, 45
Vd, Kungsleden
Listans första fastighetsdrottning är fast besluten att leda ett av Sveriges största fastighetsbolag innan 2020. Kungsleden är på god väg och har i år redan nått upp till målen som var satta för 2017.

7. Lena Olving, 59
Vd, Mycronic
En fullblodsindustrialist som i dag leder ett av Sveriges nya snillebolag.

8. Annica Ånäs, 51
Vd, Atrium Ljungberg
Den tidigare finanschefen tog över i oktober, först som tillförordnad, och nyligen som
permanent vd. Har lång erfarenhet av fastigheter, men även som vd i kommunikationsbranschen.

9. Maria Sjöberg, 51
Vd, Karo Bio
För snart ett år sedan tog den tidigare forskningschefen steget upp till vd. Med erfarenhet från såväl Astrazeneca och Karolinska Institutet och med Medamiljardären Anders Lönner som ordförande vid sin sida ska hon få fart på förhoppningsbolaget.

10. Anette Frumerie, 47
Vd, Besqab
Stigande bostadspriser har gynnat listans tredje fastighetschef. Hon oroar sig inte över den omtalade bostadsbubblan utan fortsätter bygga fastigheter i storstadsområden.

11. Mia Jurke, 42
Vd, East Capital Explorer
Gjorde slut med Ryssland så sent som i februari förra året och har börjat rikta blicken mot grannarna i Baltikum. Rent aktiemässigt har hon haft ett svängigt år bakom sig.

12. Christina Ståhl, 45
Vd, MQ
Ända sedan denna välklädda kvinna tillträdde 2013 har hon lyckats sätta hårt mot hårt på den konkurrensutsatta konfektionsmarknaden. Idag plockar hon marknadsandelar med en tydligare positionering.

13. Eva Landén, 50
Vd, Corem

Sedan hon fick sin vd-post på fastighetsbolaget har hon styrt det med en järnhand. Under det gångna året har aktien gjort lite av en störtdykning.

14. Anneli Sjöstedt, 54
Vd, Electragruppen
Efter en lång trend av tilltagande resultat viker det småländska företaget. Ytterligare en besvikelse för vd:n är att höghastighetstågen, en fråga som hon varit tämligen engagerad i, inte kommer att dras genom östra Sverige.

15. Rosemary Cunningham Thomas, 53
Vd, Episurf
Med bas i London och med 25 års erfarenhet från life science-sektorn tog hon över vd-posten förra sommaren.

16. Anna Attemark, 47
Vd, Odd Molly
Blev vd år 2011. Butikerna blomstrar och tanken är att etablera fler. Har under 2015 startat Odd Projects som i samband med att en ny kollektion släpps lyssnar på och förverkligar en ung kvinnas dröm.


VÄGVISARE
Lena Wennberg, 77
Har banat väg för samtliga kvinnor på denna lista. År 1987 blev hon första kvinnliga vd:n, för Sydsvenska Dagbladet AB, på Stockholmsbörsen.

Birgitta Johansson-Hedberg, 68
Vid millennieskiftet klev hon in som vd för Föreningssparbanken som senare kom att heta Swedbank.

Karin Forseke, 60
Efter en internationell finanskarriär tog hon hand om investmentbanken Carnegie som först efter att hon gått vidare blev rikskänd genom "Carnegieaffären".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.