Fotograf: TT / Boris Grdanoski

Svenska fastighetskungen skänker 100 miljoner till flyktingarna

Han blev upprörd över Europas "hyperegoistiska flyktingdebatt". Därför skänker han 100 miljoner kronor till människor på flykt.

Det är fastighetsmannen Roger Akelius stiftelse Akelius foundation som nu donerar 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar. Pengarna ska gå till flyktingar som tar sig till Europa, skriver Svenska Dagbladet.

Roger Akelius, som gjort sig själv känd för att skänka bort nästan alla sina pengar, bor idag på Bahamas. Hans fond är SOS Barnbyars största bidragsgivare. Tidigare har hans pengar hjälpt SOS Barnbyars katastrofverksamhet vid jordbävningen på Haiti 2010, tyfonen på Filippinerna 2013 och den israeliska attacken vid Gaza 2014.

SÅ MYCKET GER SVENSKA MILJARDÄRER: Altruist javisst - så här givmilda är Sveriges miljardärer

För SvD berättar han om hur flyktingsituationen har fått honom att agera. "Jag har följt flyktingdebatten länge. Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa. Det är skrämmande att sätta upp taggtråd framför människor som håller på att drunkna", säger han.

De 100 miljoner kronorna ska bland annat bidra till tillfälliga boenden för ensamma barn på flykt, spårning av barnens föräldrar och kommunikationscentraler för att återförena familjer. "Vi beräknar att 60 000 till 70 000 människor kommer att ta del av hjälpen", säger Akelius.

LÄS ÄVEN: Li Ka-shings sagolika liv - från flykting till rikast i Asien


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.