Pexels

2 miljoner barnarbetare bakom din chokladkaka

Chokladtillverkningen är en miljardindustri i Sverige, och visst är det gott. Mindre trevligt är det att det bakom bakom chokladkakan du stoppar i dig ligger barnarbete - och problemet växer bara.

Trots löften om att få bort barnarbete och tiotals miljoner neglagda dollar har de stora chokladtillverkarna inte lyckats med detta. Enligt de senaste uppskattningarna arbetar dagligen 2,1 miljoner västafrikanska barn med det farliga och fysiskt ansträngande jobbet att skörda kakaofrukter.

Chokladindustrin är idag värd 100 miljarder dollar. Den största delen av världens kakao, omkring 70 procent, produceras i Västafrika, framförallt i Ghana och Elfenbenskusten. Kakaoodlarna tjänar ofta så lite som 2-4 kronor om dagen, skriver Huffington Post.

SVENSKAR + CHOKLAD: Så blev Aladdin en svensk jultradition

Att många är fast i djup fattigdom, tillsammans med bristen på tillgång till utbildning gör att barnarbete är mycket vanligt, trots att det finns lagar för att motverka detta. Och de över två miljoner barn som jobbar på kakaoodlingar ser tyvärr inte ut att bli färre. Mellan 2009 och 2014 ökade barnarbetet i industrin med 46 procent.

I Sverige säljs choklad för omkring 5 miljarder kronor årligen. Att det är ett utbrett barnarbete som gör att vi kan stoppa i oss billig choklad är det dock få som tänker på.

Men allt är inte helt mörkt. Lösningen på detta utbredda problem heter Fairtrade. Kakao var en av de första produkterna som började märkas, detta redan 1993. Det finns idag omkring 100 certifierade producenter. Trots detta är endast 1,6 procent av försäljningen av choklad i Svergie Fairtrade-märkt. Kanske något att fundera över i påskätandet.

GODISProfessorn sågar sockerersättningar - "vi behöver nolltolerans"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.