Ted Elvhage - en av Stoafs grundare och partners Fotograf: Stoaf

Svenska affärsänglar satsar på ny storfond - tar in 500 miljoner

Stockholms Affärsänglar vill lansera största fonden hittills. Investeringarna ska börja redan i fjärde kvartalet.

Stockholms Affärsänglar, Stoaf, tänker dra in 500 miljoner kronor till sin tredje fond, Stoaf Scitech Fund III. I likhet med bolagets två tidigare föregångare tänker den nya fonden ta sikte på nordiska startups verksamma inom ny teknik, industri och life science. Det skriver Di Digital.

Planerna för den tredje fonden framstår som minst sagt storslagna med tanke på den efterfrågade kapitalbasen. Stoafs första fond lanserades under 2013 och hade endast 8,5 miljoner kronor till sitt förfogande. Den andra, som startade under samma år, lyckades inbringa 25 miljoner kronor och har hittills hunnit genomföra elva investeringar. Avkastningen från den första fonden har varit god och uppgått till mellan 2 till 3,8 gånger pengarna, säger Ted Elvhage, en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.

Men nu väljer man alltså att satsa stort med den tredje fonden och Ted Elvhage säger att man har kommit långt med finansieringen.

- Våra generella partners går in med 10 miljoner kronor och vi har cirka 20 miljoner kronor i mjuka åtaganden från andra affärsänglar. Vi har precis börjat att på allvar gå ut till externa investerare, men har redan drygt 150 miljoner kronor i mjuka åtaganden från institutioner, family offices och mindre pensionsförvaltare, säger Ted Elvhage.

Elvhage säger att han hoppas kunna börja göra investeringar från den tredje fonden redan i det fjärde kvartalet.

Stoaf grundades 2008.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST