Fotograf: Stocksnap

Cowspiracy gjorde oss till vegetarianer - nu ifrågasätts faktan

Dokumentären Cowspiracy har rönt stor framgång och fått en hel värld att ifrågasätta köttindustrin. Men en granskning visar att vissa av filmens häpnadsväckande påståenden saknar täckning.

I höstas väckte den Leonardo DiCaprio-producerade dokumentären ”Cowspiracy” stor uppståndelse och fick en hel värld att förfasas över köttindustrin och drastiskt ändra sina kostvanor.

Filmen menar att kor och annan djurhållning är dagens största klimatbovar, och att köttlobbyister medvetet tystar ner miljörörelsen. Flera siffor och grafer från filmen har blivit bevingade fakta, som att en 100-grams hamburgare kräver 2 500 liter vatten i sin produktion.

LÄS ÄVEN: Hamburgarkungen: Kött är skadligt för både miljön och hälsan

"Man vill springa runt i rummet av domedagspanik. Svimma i tv-soffan av skräcken", skrev Aftonbladets krönikör efter att ha sett Cowspiracy.

Men när Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur granskade filmen, visade det sig att flera av påståendena saknar täckning.

Här är tidningens analys av några av filmens påståenden:

Påstående: "51 procent av världens växthusgasutsläpp kommer från djurhållning"
Denna siffra är hämtad från en rapport från World Watch Institute som kritiserats av många forskare. FN:s livsmedelsorgan FAO har gjort beräkningar som snarare pekar på mellan 14,5 och 18 procent."Problemet var att rapporten, förutom metanet, också räknade in koldioxiden som korna andas ut, men den ingår i ett kretslopp och tillför inte ytterligare växthuseffekt till atmosfären", säger klimatforskaren Lena Höglind Isaksson till Sveriges Natur.

Påstående: "Djurhållningen har orsakat 91 procent av skövlingen av Amazonas"
Detta är förmodligen sant, även om det är svårt att bestämma en exakt siffra. Vissa källor menar att det snarare rör sig om 65-80 procent, men klart står i alla fall att exapansionen av nötkött ör den enskilt största anledningen till skövlingen.

LÄS ÄVEN: Forskare: "Politikerna måste bryta köttnormen"

Påstående: "Djurhållning är den största orsaken till skövling av regnskog"
Det här stämmer inte. Idag har köttindustrins expansion i Amazonas avstannat och istället är det den ökande odlingen av palmolja som ligger bakom skövlingen, som sker faramförallt i Indonesien och Malaysia.

Påstående: "1000 liter vatten krävs för att göra en liter mjölk"
Ja det stämmer, även om 863 av dessa litrar är nederbörd som faller över foderodlingar.

Påstående: "Vegankost ger hälften så mycket växthusgaser"
Ett ytterligare påstående från filmen är att vegankost ger hälften så mycket växthusgaser som blandkost. Enligt Sveriges Natur är detta inte helt sant. Vegankost har generellt lägre påverkan på klimatet, men valet av vegetabiliska produkter påverkar mycket. Till exempel har växthusodlade grönsaker som gurka, sallad och tomat hög klimatpåverkan, medan baljväxter påverkar klimatet mycket mindre.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST