Fotograf: Johan Eriksson

Passionen för kryddor blev parets affärsidé - ska föra världens bästa peppar till Sverige

Svenska folket köper mest svart-, vit- och grönpeppar. Det vill duon bakom The Pepper Quest ändra på. De har ägnat ett år åt att leta upp spännande pepparsorter i framförallt Sydostasien. 

”Det finns en hel värld med peppar därute.” Det hävdar 26-åriga Elsa Crafoord som sedan ett år tillbaka driver The Pepper Quest ihop med 28-årige pojkvännen Adrian Coyet.

Deras vision är att ”återintroducera” pepparn i svensk matlagning genom att köpa in spännande pepparsorter från småskaliga bönder över hela världen. Paret har bland annat tillbringat 4 månader i Sydostasien på jakt efter spännande peppar.

”Vi har sett ett stort uppsving för salt med havssalt och annat i Sverige. Pepparsorterna har däremot stagnerat och svenska folket köper mest svart-, vit- och grönpeppar. Det vill vi ändra på.”

Planen är att sälja alltifrån långpeppar – i form av små kottar – och rödpeppar till en hel sichuanfamilj med över 200 släktingar till peppar.  Kryddorna ska säljas till kockar och grossister samt genom prenumerationstjänster till konsumenter.

Fokus ligger på den skandinaviska marknaden med start i Sverige. Skandinavien toppar nämligen världens pepparkonsumtion per capita tillsammans med länder som Tyskland, USA och Storbritannien, enligt Elsa Crafoord.

I sommar räknar The Pepper Quest med att börja sälja sin första omgång på 500 kilo.

”Det är klart att vi kunde gått via exempelvis en holländsk importör och fått hem pepparsorter på bara 2 månader, men vi ville först få in hela tänket i ryggraden”, säger Elsa Crafoord.

Just nu förs långt gångna förhandlingar med den svenska gourmetgrossisten Grönsakshallen Sorunda. Grossisten sponsrar bland annat Svenska Kocklandslaget och levererar sina varor till finkrogar i hela landet.

”Vi har presenterat smaker som de aldrig hade provat förut. Det är verkligen kul att träffa människor som brinner för olika smaker i matlagning”, säger Elsa Crafoord.

Historien bakom The Pepper Quest började med att Adrian Coyet arbetade som botanisk trädgårdsguide i Costa Rica som 18-åring.

I arbetsuppgifterna ingick att odla och torka peppar som såldes till både lokalbefolkning och turister och blev så populär att besökare kom dit enbart för att köpa den. Spolar vi bandet några år framåt gick han en utbildning i socialt entreprenörskap – Kaospiloterna i danska Århus – och träffade Elsa Crafoord i samma veva.

Hon arbetade som modell i New York, men var i full färd med ett karriärbyte genom att utbilda sig inom hälsa och utveckling. 

Paret har nyligen återvänt från en resa till Indonesien där man träffade sin lokala partner. Tillsammans bodde de tre dagar med bönder och stödde uppbyggnaden av ett pepparkooperativ med 20 familjer. De livnär sig på kaffe och peppar som odlas högst upp på en ö, belägen mitt i en krater av en slumrande supervulkan där det senaste utbrottet skedde för 75 000 år sedan.

”Det är perfekta förhållanden för att odla peppar”, säger Elsa Crafoord.

Parallellt med jakten på spännande pepparsorter utvecklar paret en hemsida där man ska kunna beställa. Den ska inte bara innehålla information om olika pepparsorter, utan även om odlarna.

The Pepper Quest har inte tagit in något kapital än så länge, utan verksamheten finansieras genom sparkapital samt att Elsa arbetar heltid för stiftelsen Global Child Forum.

Elsa Crafoord utesluter inte crowdfunding för att få rejäl snurr på verksamheten.

Svartpeppar kostar väl typ 30-35 kronor i för en burk mataffären. Vad ska ni sälja för?

”Det blir dyrare än så. Det här blir mer en gourmetprodukt.”

Hur fungerar det att driva företag ihop som par? Tär ni inte på varandra?

”Vi träffas inte hela tiden och det är jätteroligt att både resa och skapa något ihop. Vi är på en quest att hitta världens bästa peppar. Den slutar aldrig.”

Vad skulle kunna sätta käppar i hjulet för era planer?

”Ett år med dålig skörd för bönderna kan naturligtvis påverka oss väldigt negativt. Logistiskt har vi också en utmaning.”

Man måste väl ändå ha näsa för peppar för att hålla på med det ni gör?

”Det stämmer. Pepparn ska inte vara mald, utan i korn. Det ska vara lite som när du öppnar ett kaffepaket och känner aromen.”

Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar och långpeppar… Hur många peppasorter finns det i världen?

”Vi har ingen databas över det, men den växer längs hela ekvatorn exempelvis.” 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST