Fotograf: Flickr - Maciej Dakowicz

Studie: Konsumenter största miljöboven - står för mer än 50 procent av all resursförbrukning

Norsk studie identifierar sektorn som står för mer resursförbrukning och utsläpp än alla andra tillsammans, och pekar ut länderna som påverkar mest.

Vi förfasas ständigt över industriella projekt i Kina som inte tar någon hänsyn till hållbarhetsperspektivet, eller skövling av regnskogar i Amazonas, men en norsk studie ger en ny bild av vårt avtryck på planeten.

Studien ’Environmental Impact Assessment of Household Consumption’ av Diana Ivanova vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet erbjuder ett annat perspektiv. Studien undviker att lägga fokus på agenterna vid miljöförstöring och har istället delat upp miljöpåverkan på olika källor till efterfrågan. Resultaten är tydliga. De riktiga skurkarna är varken multinationella företag eller hänsynslösa regeringar, utan vi, konsumenterna.

Studien finner att hushållssektorn står för 65 procent av alla koldioxidutsläpp, 70 procent av all landanvändning, 51 procent av materialförbrukning och 81 procent av vattenförbrukning. Största delen av denna påverkan är inte direkt utan avtrycket vi sätter genom produkter vi konsumerar och den resursåtgång som förknippas med deras tillverkning.

Enligt studien är ländernas miljöpåverkan starkt kopplad till hur rika de är, mätt i GDP per capita. Mat är den viktigaste förklaringen till detta förhållande, skriver ScienceAlert. Rikare länder äter mer kött, mjölkprodukter och processad mat, vilka alla innebär stor land- och vattenförbrukning.

Studien påpekar dock, med Sverige som exempel, att ett par västländer har signifikant lägre miljöpåverkan jämfört med andra länder med liknande GDP per capita. Detta hänvisas framförallt till Sveriges användning av kärnkraft och vattenkraft.

Ändå är Sveriges avtryck mycket större än världgenomsnittet på alla fronter. Sveriges koldioxidutsläpp motsvarar 8,7 ton koldioxid per capita per år jämfört med snittet på 3,2 ton koldioxid per capita per år. De största bovarna på utsläppsfronten är USA, Luxembourg och Australien med utsläpp på 18,6 , 18,5 respektive 17,7 ton koldioxid per capita per år. Samma tre länder råkar vara sämst i alla kategorier. Kina som ofta utmålas som miljöbov ligger under medel för alla när man tittar på per capita-siffrorna.

När man granskar vem som använder en produkt i sista ledet är det alltså tydligt att det är konsumenter, deras vanor  och den efterfrågan de skapar som har störst inverkan på miljön.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.