Bill Gates varnar för unicorns

Arcam planerar dotterbolag i Tyskland, SKL föreslår billigare bostäder, och Bill Gates varnar för övervärderade Unicorns. 

 BILL GATES VARNAR FÖR UNICORNS

Efter överentusiasmen för startups och riskkapital investeringar under den rådande lågränteperioden måste investerare bli mer återhållsamma när de investerar i startup-teknologi, säger Bill Gates till Finacial Times. Enligt Gates är det troligt att ”unicorns” – alltså privata företag värderade till över 1 miljard dollar eller ca 8,5 miljarder kronor – kommer falla över de kommande två åren.

ARCAM PLANERAR DOTTERBOLAG I TYSKLAND

Arcam, som säljer maskiner för additiv tillverkning, planerar en större satsning i Tyskland och de tyskspråkiga delarna av Schweiz och Österrike. Arcam Germany är ännu inte upprättat som ett formellt dotterbolag och det saknas idag anställda. Däremot har Arcam redan idag runt 20 installationer i Tyskland och i den platsannons bolaget lagt ut för en landschef framgår att man avser att göra en betydande expansion av verksamheten i landet.

NSP: Nytt bud på snabbmatsbolaget

NSP meddelar att Etib Holding II har lagt ett bud på bolaget. Etib är delägt av Jesper Droob, storägare i NSP. Han var även delaktig i Danske Invests bud på NSP i april 2015 - ett bud som inte gick igenom.

Etib II:s bud i NSP ligger på 21 kronor kontant för varje aktie och konvertibel. Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 263,4 miljoner kronor.

BRAVIDA: KÖPER BOLAG I DANMARK 

Bravida Danmark har tecknat avtal om köp av Energimidts elinstallationsverksamhet. Verksamheten har 25 medarbetare och omsatte 2015 motsvarande cirka 38 miljoner svenska kronor.

Energimidt är ett energibolag på Mittjylland som försörjer regionen med el och bredband. Bravida har samtidigt ingått ett strategiskt samarbete med Energimidt inom service och energioptimering. Tillträde sker per 1 mars. (Direkt)

VALEANTS VD ÅTERVÄNDER

Läkemedelsbolaget Valeant har fått tillbaka sin vd J. Michael Pearson efter en tids sjukdom. Samtidigt tillkännager bolaget att rollen mellan vd och styrelseordförande, som tidigare innehafts av en och samma person, framöver skall vara uppdelad.

JAPAN: FÖRSÖKER INTE PÅVERKA VALUTAN

Japan försöker inte påverka sin valuta och en överdrivet stark yen har korrigerats. Det sade premiärminister Shinzo Abe inför parlamentet på måndagen, enligt Bloomberg News.

Efter G20-mötet i Shanghai sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att det fanns en viss oro vid mötet om att Japans senaste penningpolitiska lättnader skulle leda till konkurrensdevalveringar. (Direkt)

POLITISKT DÖDLÄGE PÅ IRLAND

Regeringen tappade stort i helgens val i Irland och det kommer att bli en komplicerad regeringsbildning, rapporterar Bloomberg News.

Den enda stabila koalition som kan bildas är mellan Fine Gael och Fianna Fail, vilket båda partier uteslöt före valet. Efter valet har de dock öppnat något för det. (Direkt)

SYRIEN: STRIDER RAPPORTERAS TROTS VAPENVILA

Sedan natten mot lördagen råder vapenvila i Syrien, efter fem års stride. Överenskommelsen ses dock som bräcklig, bland annat eftersom IS inte är med. Under helgen rapporteras det stridigheter från flera håll i Syrien, trots vapenvilan. På det stort hela ska dock vapenvilan ha hållit. Det skriver Bloomberg News.

Enligt Ryssland ska parterna som skrivit på vapenvilan i stort sett avhållit sig från strider. FN planerar att fortsätta fredsförhandlingarna den 7 mars om vapenvilan håller på det stora hela. (Direkt)

USA: HILLARY CLINTON VANN STORSEGER I SOUTH CAROLINA

Hillary Clinton vann med stor marginal demokraternas primärval i South Carolina i helgen. (Bloomberg News)

TRENDBROTT FÖR EXPORTEN

För första gången sedan 1990-talet har svensk export vunnit marknadsandelar på världsmarknaden under 2015, enligt Business Sweden. (DI mån)

G20 RÄDS BREXIT

En Brexit skulle vara en chock för ekonomin, enligt G20-länderna. (DN sön)

FLER SKATTEFRIA JOBB

För att få fler enkla jobb föreslår Liberalerna att gränsen för skattebefrielse för arbete höjs till 3.000 kronor per år från dagens 1.000 kronor. (Ekot)

ÄNDRA PLAN- OCH BYGGLAGEN

Boverkat föreslår att regeringen ska kunna utlysa tillfälliga undantag från plan- och bygglagen för att kunna få fram tillfälliga bostäder snabbare och lösa det akuta behovet av boende åt flyktingar. (SvD mån) 

GREKLAND FLYKTINGKRIS

Greklands regering ber nu EU om nödhjälp för att klara den akuta flyktingkris som uppstått sedan flera länder på västra Balkan kraftigt har minskat på antalet flyktingar och migranter som släpps över gränserna varje dygn. (Ekot)

KRITIK MOT HÖGHASTIGHETSTÅG

Kritiken mot de planerade höghastighetsbanorna ökar. Infrastrukturminister Anna Johansson vill utreda alternativ. (DI mån)

BILLIGARE BOSTÄDER

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill ta fram ett ramavtal för att kommunerna ska kunna bygga bostäder snabbare och billigare. (DN lör)

PWC-REVISOR RYKER

SCA:s ägare slänger ut sin revisor PWC vid årets stämma. Även revisorfirmans uppdrag i Volvo, Ericsson och Industrivärden är hotade. (DI lör)

RYSK SÅGVERKSATTACK

Svenska sågverk är på en av sina största marknader under attack av Ryssland som 2015 ökade exporten av trävaror till Egypten med 38 procent, medan Sverige tappade 14 procent. (DI lör) 

SUNDSTRÖM FÅR STÖD

Industrimannen Carl Bennet köper aktier i Swedbank i syfte att stödja bankens hårt kritiserade ordförande Anders Sundström. (SvD mån)

MER NÄTMAT

Efter att de senaste åren blivit omsprungna av en rad pigga utmanare slår nu Axfood och Ica tillbaka med e-handel i butik och hemliga planer för plocklager. (DI mån)

 

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.