Fotograf: iStockphoto

Forskaren förklarar: Därför är entreprenörer lyckligare än alla andra

Entreprenörer är mer stressade än andra - men också lyckligare. Här är hemligheten.

70 000 nya entreprenörer kläcks varje år i Sverige. Totalt jobbar 800 000 svenskar som entreprenörer eller egenföretagare. Forskning visar att entreprenörer jobbar mer, är mer stressade och tjänar mindre än andra människor - men de mår bättre. Handelsforskaren Nadav Shir vet varför: 

LÄS ÄVEN: 10 företag du kan starta med bara några hundralappar på fickan

1. De känner tillhörighet
En utbredd uppfattning är att entreprenörers välbefinnande kan förklaras med att de är oberoende och slipper trånga, traditionella arbetshierarkier. Men det är inte riktigt så enkelt. Entreprenörer är i själva verket beroende av andra och ständigt i färd med att underhålla sina kontakter för att sälja och förverkliga sina visioner. Själv är inte bäste dräng - tvärtom. Det som gör att entreprenörer mår bättre jämfört med många andra är i stället att de samverkar med andra och därmed känner tillhörighet.

 

2. De är fria - och kan ta tillvara på friheten
Inte helt otippat är friheten en annan vanlig förklaring. Men tricket är också att kunna göra något av den, att ta till vara alla de möjligheter som uppstår. Att själv kunna starta nya verksamheter är en grundbult i det unika entreprenöriella välbefinnandet.

KRÖNIKA: "Jag kunde inte vara kvar - trots miljoner i lön"

För den som vill ta språnget och bli en lycklig entreprenör har Nadav Shir tre tips:

1. Våga ta språnget
Särskilt i början av en ny verksamhet kan entreprenörskapet ha en negativ inverkan på den mentala hälsan. Då kan de till och med må sämre än arbetslösa personer. Rädsla för att misslyckas, ekonomisk press, oro för produktutveckling med mera gör att många aldrig vågar starta ett företag. De som lyckas är de som försöker trots svårigheterna.

2. Släpp rädslan för att misslyckas
Fokusera inte bara på torra företagsmässiga perspektiv, siffror och kalkyler. Försök att knäcka motstånden som gör att du inte ens vågar försöka. Är det så farligt att misslyckas? Vad är det värsta som kan hända?

 

3. Flumma inte runt
Res dig upp från sofflocket! Frihet är inte att leva kravlöst och flumma runt.

KRÖNIKA: "Klipp dig och säg upp dig, bortskämda 80-talist!" 

Du behöver dock inte nödvändigtvis säga upp dig och starta eget för att dra nytta av de entreprenöriella tankegångarna och drivkrafterna. Varje chef - i en stor eller liten organisation - kan exempelvis ge sina anställda frihet att utforma, organisera och lösa sina arbetsuppgifter vilket på sikt kan göra dem lyckligare.

Om Nadav Shir:

Ålder: 35 år.
Gör: 
Lärare och forskare på Handelshögskolan. Hans doktorsavhandling har titeln "Entrepreneurial well-being: The payoff structure of business creation".
Bakgrund: 
Född i Israel, kom till Sverige 2003. Hans teorier och forskning om entreprenörskap används i Global Entrepreneurship Monitor Consortium, världens största studie om dynamiken i entreprenörskap.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST