Fotograf: Mark Lennihan/TT

Apples nya mål: Skapa en telefon som är omöjlig att hacka - även för dem själva

Apples strid med FBI har bara gjort att teknikjätten nu satsar ännu mer på att stänga in din information.

Det pågår en juridisk strid mellan Apple och amerikanska FBI. Myndigheten har krävt att Apple ska bryta sig in i en användares telefon och dela med av delar av den information som finns på enheten. Användaren i fråga är en man som låg bakom en dödsskjutning i USA och uppgifterna skulle användas i den kommande rättsprocessen. Apple har dock vägrat att lämna ut informationen.

Situationen har gett nytt liv till debatten om integriteten i den digitala världen. I FBI:s utredning har det nu framkommit att Apple kan hacka de egna användarnas telefoner, men det ska nu komma att förändras.

DETTA HAR HÄNT: Apple vs FBI: Teknikjätten vägrar att lämna ut gärningsmannens information

Apples nya mål är nu att skapa en version av sitt operativsystem som inte ens de själva kan hacka. Och de vill dessutom göra det snabbt. Redan i nästa uppdatering, som ska ske om några månader, vill bolaget ingenjörer att operativsystemet ska bli omöjligt att komma åt. Detta menar CNNs källor.

För att göra telefonen helt omöjlig att hacka behöver dock Apple troligtvis även uppdatera sin hårdvara. Teknikbolaget jobbar redan nu på en ny telefon som ska vara utformad för att klara detta.

LÄS ÄVEN: Microsoft erkänner: Vi samlar in din data - även om du inte vill det

FBI har krävt det motsatta. Myndigheten säger att Apple måste skapa ett operativsystem som är lättare att bryta sig in i och sedan ska denna version installeras på den misstänkte brottslingen. Detta så att FBI lätt kan komma åt all den information de säger sig behöva i sin utredning.

Tim Cook har tydligt markerat att Apple inte kommer ge vika. "Att kompromissa om säkerheten kring vår personliga information kan i längden innebära betydande risker för oss i våra privatliv. Därför har kryptering blivit så viktigt för oss", skriver han.

Flera andra stora teknikjättar har ställt sig på Apples sida och uttryckt att de inte heller vill lämna ut för mycket information till stater och myndigheter.

LÄS ÄVEN: "Det skadar väl inte att regeringen vet allt du gör, eller?"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.