Fotograf: Alibaba

E-handelsjätten ska låna 34 miljarder - fortsätter shoppa startups

Man har glatt spenderat miljarder på att köpa både små och stora bolag - och nu ska tillväxten öka ytterligare.

Kinesiska Alibaba diskuterar med banker om ett lån på upp till 4 miljarder dollar, motsvarande 34 miljarder kronor, för att finansiera sina expansionsplaner. Det inkluderar även möjliga förvärv uppger personer med insyn, skriver Wall Street Journal.

Sannolikheten för nya förvärv är väldigt hög, Alibaba har redan satsat miljarder på att köpa upp flera kinesiska startups. Bolaget har även planer på att expandera till flera nya länder och tids nog ska Alibaba även dyka upp i Sverige.

LÄS ÄVEN: Värsta lågprisjätten ska in i Norden

Tidigare investeringar och förvärv som Alibaba genomfört är bland annat en satsning på nära 1 miljard dollar i Koubei, en tjänst för att via en app beställa mat. Alibaba har även investerat runt 4,5 miljarder dollar för att ta ett ägande på 20 procent i kinesiska elektronikkedjan Suning Commerce. I november i fjol var det dags för den senaste stora investeringen då Alibaba köpte upp videotjänsten Youku Tujou i en affär värd 4,4 miljarder dollar.

Alibaba har även gjort flera satsningar i Indien med investeringar i shoppingsajten Snapdeal och betaltjänsten Paytm.

De nu aktuella diskussionerna med banker ska initialt ha kretsat kring ett belopp på 3 miljarder dollar, men summan kan komma att öka till 4 miljarder uppger Wall Street Journals källor. Enligt en av personerna väntas lånet slutföras under nästa månad.

ALIBABAS GRUNDARE: Jack Ma: Jag var lyckligare när jag tjänade 100 kronor än som miljardär


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.